Radar · Miljö

”Kalkbrytning är ett hot mot vårt vatten”

Kalkbrottet i Slite och cementfabriken är föremål för aktioner och demonstrationer detta veckoslut.

I eftermiddag, parallellt med blockaden av Cementa, genomför en sammanslutning av gotlänningar en laglig demonstrationsmarsch som  ifrågasätter hur företagets verksamhet påverkar öns vattenförsörjning.

Vad gör ni för att skydda tillgången till vatten på Gotland? 

Vad gör ni för att bygga vårt samhälle anpassat till en cirkulär ekonomi?

Hur stor yta av Gotland kan göras till kalkbrott?

Det är några av de frågor som deltagarna i dagens demonstration vill ha svar på. Under parollen ”Vårt grundvatten – vår framtid” kommer de att marschera mot Västra brottets utsiktsplats i Slite i eftermiddag. Då har aktivister från Take concrete action blockerat transportvägen mellan Cementas fabrik och kalkbrottet sedan morgonen.

Brunnarna sinar

Demonstrationen med fokus på grundvattnet är ett helt separat arrangemang, men idén om att ordna en laglig demonstration med tillstånd uppstod efter att Take concrete action hade hållit ett informationsmöte om sina planer. Grundvattnet och Cementa är känsliga frågor på ön.

– Alla är berörda av vattnet, men alla är inte emot Cementa. Men gör någon en åtgärd på jordskorpan så sinar andras brunnar. Och att bryta kalk ger ännu större påverkan, då är det många brunnar som sinar. Men det går inte att bevisa att det var just den sprängningen som gjorde att vattnet försvann ur min brunn, säger Jenny Lundahl från arbetsgruppen.

Jenny Lundahl
Jenny Lundahl. Bild: Omställningsbyrån

På Gotland kommer 40 procent av vattnet från brunnar, berättar Jenny Lundahl. Det finns grundvattenmagasin, men Gotland består av kalkberg utan jordlager, vilket innebär att grundlagret ligger i sprickorna i kalkberget.

– Borrar du förändras vattnets väg, man har ingen aning om hur vattnet påverkas, det är därför det är så riskabelt. Många experter gör gissningar: Går vi så här nära kommer det inte hända nåt, vi tror att det inte kommer läcka ut. Men ingen vet säkert, och ingen säger heller att så här mycket mer kalk kan vi bryta, sen är det stopp. Cementa vill ju bryta i 100 år till, hur mycket är det av Gotland som vi är beredda att offra till kalkbrytningen?

Fredligt och vänligt

Med demonstrationen vill man lyfta frågan på nationell nivå.

– För vi är helt beroende av betonganvändningen, den är en helig ko. Vi är en löst sammansatt grupp utan politisk inriktning men vi vill ha svar på fem frågor, som vi också kommer ställa till de nya politikerna efter valet, säger Jenny Lundahl.

När demon drar igång blir det musik och sång från lokala musiker, liksom tal från bland andra KG Hammar och Janine O’Keeffe från Fridays for future. Jenny Lundahl hoppas på mycket folk och att det framför allt ska vara fredligt och vänligt.

– Det är dags att lyssna på Gotlands behov av grundvatten, vi är mer än en bricka i ett spel.

Läs mer: 

Aktivister inleder aktion mot Cementa: ”Tar saken i egna händer”