Startsida - Nyheter

Zoom

Motståndet växer efter mordet på 22-åriga Amini

Stödprotest utanför Irans ambassad i Ankara. Foto: Francisco Seco/AP/TT

En löst sittande hijab ledde till döden för 22-åriga Zhina (Mahsa) Amini. I hela världen höjs nu röster mot kvinnoförtrycket i Iran.
– Det är kvinnor själva som får stå för kostnaden när de blir dödade för att de inte bär slöja. Men de visar andra kvinnor att de inte ska ge upp, säger 62-åriga läraren Mina Labady, som själv har suttit i fängelse i Iran efter att ha deltagit i demonstrationer på 1980-talet.

Hennes hijab satt inte korrekt på huvudet, menade den iranska moralpolisen. Därför grep de den 22-åriga Mahsa Amini, eller Zhina/Jina Amini som är hennes kurdiska namn, förra tisdagen och förde henne till häkte. Tre dagar senare avled hon. Polisen hävdar att det rörde sig om en hjärtattack men ögonvittnen berättar att hon misshandlats av polisen.

Nu ekar slagorden ”Kvinna, liv, frihet” på Irans gator. Kvinnor bränner sina hijaber på bål och protesterna har under de senaste dagarna spridits till flera ledande universitet i landet. Enligt TT anordnades även regeringsstödda motdemonstrationer på fredagen. Flera tusentals personer, främst män, ska ha samlats för att visa sitt stöd för att kvinnor ska bära hijab.

Statlig iransk tv rapporterar att drygt 20 personer har dödats i protesterna, men internationella organisationer menar att dödssiffran är ännu högre.

”Ville tortera henne dubbelt”

Under veckan har även ett stort antal stöddemonstrationer anordnats utanför Iran. På måndagen samlades hundratals demonstranter på Sergels torg i Stockholm för att uppmärksamma Aminis död. En av dem är 62-åriga läraren Mina Labady. Hon har ifrågasatt förtrycket av kvinnor i hela sitt liv. Det kommer hon aldrig sluta med, säger hon till Syre.

– Jag och min familj är själva offer för det här och har kämpat länge. Jag är själv kurd, samma som hon som blev mördad. Jag är också feminist. Jag har extra känslor för den tjejen. De är hela tiden efter kurderna, hon var dessutom en vacker tjej. Så de ville tortera henne dubbelt så mycket.

Mina Labady har själv suttit i iranskt fängelse efter att ha deltagit i demonstrationer under kriget mellan Iran och Irak på 1980-talet. Hennes man var en av de 5 000 politiska fångarna som avrättades 1988. Foto: Jenny Rönngren

Mina Labady växte upp i en småstad i irakiska Kurdistan. Redan som barn reagerade hon starkt på de orättvisor hon såg mellan pojkar och flickor.

– Orättvisorna är ännu större i småstäderna. Min bror fick ha flickvänner och jag fick inte ha pojkvänner. Hela livet har jag ifrågasatt sådant. En man får gifta sig med fyra fruar, varför ska inte jag få ha fyra män? Varför ska jag ha slöja och han får ha shorts? Varför ska mannen bestämma om jag vill ha en skilsmässa?

”Kvinnor kommer att styra landet”

Under kriget mellan Irak och Iran på 1980-talet gav sig Mina Labady och hennes man ut på gatorna och demonstrerade. Konsekvenserna blev förödande för familjen.

– Vi hamnade i den värsta tänkbara situationen. Jag satt i fängelse tillsammans med min dotter, som bara var ett och ett halvt år. Min dotter fick ingen mat och jag gick själv ner 45 kilo. Det är hemskt att ens tänka på allt vi gick igenom, säger hon.

Det blev värre.

– Min man var en av dem som avrättades 1988. Tillsammans med 5 000 andra unga män och kvinnor. Efter det blev vi anhöriga som en familj. Vi bildade en förening för mammor och fruar som kämpade för våra rättigheter.

Hundratals demonstranter samlades på Sergels torg i Stockholm på måndagen för att uppmärksamma mordet på Amini. Foto: Jenny Rönngren

Nästan fyrtio år senare står Mina Labady på Sergels torg och demonstrerar igen. Det finns inget positivt att säga om hur utvecklingen har gått för kvinnors rättigheter i landet, menar hon. Men kvinnorna själva kommer aldrig att ge upp och framtiden är deras. Det är hon övertygad om.

– Det är kvinnorna själva som håller på och kämpar. Det är de själva som får stå för kostnaden som att bli dödade när de inte bär slöja. Men de visar för andra kvinnor att de ska kämpa och att de inte ska ge upp. Det bästa som har hänt nu är att universiteten har börjat demonstrera. Det betyder att det kommer att hända något, säger hon och fortsätter:

– Nästa revolution kommer kvinnorna att vara ledare. Det är kvinnor som kommer att styra landet. Jag vet det.

Internet stängdes av

Motståndet sprids även som en löpeld över internet. Sociala medier som Tiktok och Facebook har under de senaste veckorna fyllts med videor på kvinnor som klipper av sitt hår och bränner sina hijaber och hashtagen #MahsaAmini har twittrats miljontals gånger.

Enligt the Guardian har protesterna lett till att Iran stängde av internet i delar av Teheran och Kurdistan på torsdagen, samt blockerade plattformar som Instagram och Whatsapp.

RFSL:s förbundsordförande Trifa Shakely. Christine Olsson/TT

RFSL:s förbundsordförande Trifa Shakely är en av dem som har uttalat sig på sociala medier från svenskt håll. Hon skriver på Facebook att ”Zina är död för att skräcken har segrat”.

”Jag minns mina tonår, gymnasietiden i Iran. Minns skräcken, när som helst kunde vem som helst peka ut en som lössläppt, en dålig flicka eller faktiskt bara hora. Betyget i moral, ja det fanns betygsatt bland andra ämnen, kunde dras ner om man råkade dofta svagt av parfymen från helgens sammankomst. Eller om man råkade bli tagen när ens skratt bubblade högt ur munnen. Eller om ens strumpor, vita dessutom, skymde under byxorna”, skriver hon i inlägget.

Det var svårt att ens existera som kvinna i Iran under den tiden, säger Trifa Shakely till Syre.

– Det ideologiska skulle försvaras med kvinnors hijab. Ju mer vi var fromma och dygdiga som kvinnor och flickor, desto mer kunde soldaterna vara modiga och vinna kriget. Vi hade moraliska pedagoger på skolan och sedlighetspoliser ute på gatorna som kontrollerade allt.

”Riskerar att bli blodbad”

Även Trifa Shakely menar att inte mycket har förbättrats sedan dess.

– Det har skett diskussioner men de har aldrig berört de grundläggande mänskliga rättigheterna. Kvinnor förolämpas ute, blir slagna och nedvärderade. De har i lag inte rätt till skilsmässa. Homosexuella blir dödsdömda, två hängdes förra året och två har dödsdomar över sig nu, säger hon.

”Visste du att det är ett brott att låta ditt hår blåsa i vinden i Iran?” Kurdiska kvinnor protesterade i Beirut, Libanon, på onsdagen. Foto: Bilal Hussein/AP/TT

Trots det ser också hon ett växande hopp i och med protesterna.

– Hijabtvånget är helt brutalt. Man ser att det väcker en massa reaktioner. Folk ropar kurdiska slagord i sociala medier. Den här elden har legat där väldigt länge. De unga generationerna vill inte ha det här, säger hon.

Varför är det viktigt att uppmärksamma det här i Sverige?

– Vi är ett land som pratar om att vi står för mänskliga rättigheter och då är det viktigt att stå bakom och stödja kvinnors revolution. Jag stödjer det mod och den styrka som kvinnor visar i Iran till hundra procent. Iran är ett oerhört stängt samhälle men med sociala medier finns det ändå en väg till kommunikation, säger Trifa Shakely och avslutar:

– Det är dags att trycka på politikerna och det internationella samfundet att komma med uttalanden innan de här protesterna riskerar att bli blodbad. Det här är modiga och sårbara människorna som behöver omvärldens solidaritet och stöd just i detta nu.

Läs mer:

Antalet dödade stiger i Iran – internet nere

Hårdare hijabkrav i fokus efter 22-årings död

Universitetsprotester efter död hos moralpolis

Protester mot polis efter kvinnas död i häkte

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV