Radar · Morgonkollen

Antalet dödade stiger i Iran – internet nere

Demonstranter i centrala Teheran på onsdagen.

Iran fortsätter att skakas av de protester som följt av en 22-årig kvinnas död i häktet. Nu rapporteras det att regimen har stängt av internet i delar av Teheran och Kurdistan.

En allt högre dödssiffra redovisas till följd av de protester som har skakat Iran under den senaste veckan. Hittills uppges åtminstone 17 personer ha dödats – men internationella organisationer gör gällande att dödstalet är ännu högre.

Protesterna bröt ut när en 22-årig kvinna som gripits av den islamiska diktaturens moralpolis omkom i häkte. Hennes misstänkta brott var att inte ha burit den obligatoriska slöjan på rätt sätt.

Internet nedstängt

Kvinnor i Iran blottar sina huvuden, bränner sina slöjor och ropar slagord som ”Kvinna, liv, frihet”. Andra publicerar videoklipp på sociala medier där de klipper sitt hår i protest.

I ett försök att stävja den växande proteströrelsen har Iran nu stängt av internet i delar av Teheran och Kurdistan och blockerat plattformar som Instagram och Whatsapp, rapporterar The Guardian.

– Sociala medier är avgörande för att mobilisera demonstranter, inte bara för att samordna sammankomster utan också för att förstärka motståndet, säger Azadeh Akbari som forskar i cyberövervakning vid universitetet i Twente i Nederländerna till tidningen.

En iransk aktivist som lever i exil i Spanien säger att hon är orolig för att tilltaget allvarligt hotar säkerheten för dem som protesterar.

– Under de senaste protesterna stängde regeringen av internet i flera dagar i taget. Under den tiden dödades och arresterades demonstranter.

Iranska kvinnor samlades utanför den iranska ambassaden i Berlin i tisdags
Iranska kvinnor samlades utanför den iranska ambassaden i Berlin i tisdags. På bilden syns den 22-åriga kvinnan som dog i den iranska moralpolisens häkte. Foto: Michael Sohn/AP/TT

"Ska utredas"

Irans president Ebrahim Raisi säger att kvinnans död ska utredas, men anklagar samtidigt västmakterna för hyckleri.

– Var så säker, den kommer definitivt att undersökas, säger Raisi till reportrar i samband med FN:s generalförsamlings sammankomst.

Samtidigt framhåller han att rättsläkarens rapport inte pekar på polisövergrepp.

Sanktioner

Samtidigt meddelar USA att man riktar sanktioner mot Irans moralpolis. I ett uttalande säger USA:s finansminister Janet Yellen att den är ansvarig för den iranska kvinnans, Mahsa Amini, död.

”Mahsa Amini var en modig kvinna vars död i moralpolisens förvar var ännu en brutal handling av den iranska regimens säkerhetsstyrkor mot sitt eget folk”, säger Yellen.

Tyskland kallar angreppen på de iranska kvinnorna för en ”attack mot mänskligheten”.

– Vi är på de iranska, modiga kvinnornas sida, säger den tyska utrikesministern Annalena Baerbock till reportrar i samband med FN:s generalförsamlings sammankomst.

FN:s kvinnoförbund säger i ett uttalande att man är ”djupt bekymrad” över dödsfallet och kräver att händelsen utreds av en oberoende part.

”De exakta orsakerna och omständigheterna kring hennes död är oklara. Vad som står klart är att hon greps och behandlades på ett sätt som bryter mot de grundläggande mänskliga rättigheterna”.

Väcker känslor

Kvinnornas protester väcker även känslor utomlands, och stödprotester har ordnats på olika håll i världen. Många iranska kvinnor som bor utomlands känner att Aminis öde lika gärna kunde ha varit deras egna.

– Hon åkte till Teheran för att träffa sin familj. Jag sade till min mamma att det lätt hade kunnat vara jag, eller min syster, eller min kusin, säger 48-åriga Sara som i dag är lärare i Frankrike.

Protester har genomförts förut i Iran, men analytiker tror att dessa protester utgör en ny utmaning för det islamiska systemet under Irans högsta ledare Ayatollah Ali Khamenei, eftersom de nu äger rum över hela landet och har ett bredare stöd.

Oklara uppgifter

Både demonstranter och poliser sägs ha blivit dödade, men man redogör inte närmare för när, var eller hur det har skett.

Tre militärpoliser uppges ha blivit skjutna eller huggna till döds i Tabriz i nordväst, i Qazvin utanför Teheran och i Mashhad i nordost.

Från myndighetshåll tillbakavisas alla uppgifter om att säkerhetsstyrkor skulle ha orsakat demonstranters död.

Radar · Inrikes

S: Regeringens biståndsstopp tom symbolpolitik

Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Biståndsmyndigheten Sidas granskning visar att inga svenska biståndspengar går till terrorverksamhet i de palestinska områdena. Nu kräver Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, att regeringen och Sverigedemokraterna återupptar utvecklingsbiståndet.

”Regeringens biståndsstopp visade sig bara vara tom symbolpolitik”, säger Johansson i ett sms till TT och tillägger att han hoppas att det nu är slut på ”misstro och felaktigheter”.

Han hoppas att biståndet kan återupptas ”så fort som möjligt”.

”Fortsatt stopp för biståndet skulle bara spela Hamas i händerna, eftersom det skulle innebära att de demokratiska krafterna i det palestinska samhället försvagas.”

Biståndsminister Johan Forssell (M) skriver i en kommentar att Sidas rapport nu ska analyseras.

”Det är prioriterat för regeringen att svenska skattepengar används på rätt sätt. Vi ska därför nu noggrant analysera och utvärdera innehållet för att bedöma om det finns utestående frågor som behöver kompletterande underlag.”

Radar · Miljö

20 länder planerar att tredubbla kärnkraften

Världsledarnas avtal om att tredubbla kärnkraftskapaciteten som presenterats på COP28 i Dubai är inte bindande utan ett "gentleman's agreement" enligt Sveriges näringsminister Ebba Busch.

Sverige och ett stort antal andra länder har enats om att tillsammans tredubbla energin från kärnkraft. Initiativet är en del för att nå nettonollutsläpp till 2050.

Det är ett stort antal länder inklusive USA, Kanada, Japan och en rad Europeiska länder som under den pågående klimatkonferensen COP28 går ut med budskapet om att kraftigt öka kärnkraften.

Sverige tar nu konkreta steg mot ny kärnkraftskapacitet och jag är glad att stå sida vid sida med likasinnade länder här på COP28, sade statsminister Ulf Kristersson (M) under ett anförande på lördagen.

Enligt avtalet kommer kärnkraften att spela en nyckelroll för att nå målet med minskade koldioxidutsläpp. Målet är att tredubbla kärnkraftskapaciteten till 2050 jämfört med 2020 års nivåer.

Till finrummet

Ulf Kristersson pekade under en presskonferens på att kärnkraft har gått från att vara nästan skamfyllt till att få en framträdande roll på årets klimatmöte.

– Vi ska vara bland dem som leder den utvecklingen. Det vore bra om vi kunde få samsyn i Sverige om att kärnkraft är en viktig del i omställningen. Där är vi inte än men vi är på väg.

Näringsminister Ebba Bush (KD) lyfte de initiativ som tagits för underlätta utbyggnaden av kärnkraft i Sverige, bland annat genom en utredning som ska över kärnavfallsprogrammet och ansökningsavgifterna.

– Sverige är ett föregångsland och vi visar att det går att vända klimatångest till klimathopp, mycket tack vare svenska företag, säger Busch.

Avtalet är inte ett bindande avtal utan mer av ett ”gentlemens agreement” enligt Bush.

– Men det kommer att påverka företagens investeringsbeslut.

Tredubblingen som avtalet avser ska inte nödvändigtvis ske i varje enskilt land.

Får kritik

Bland länderna som ingått i överenskommelsen finns Storbritannien, Bulgarien, Kanada, Finland, Frankrike, Ungern, Sydkorea, Moldavien, Marocko, Nederländerna, Polen, Sverige, Ukraina och Förenade Arabemiraten.

John Kerry, USA:s särskilda sändebud för klimat, säger i sitt anförande att FN:s klimatpanel IPCC tar upp kärnkraft som ett sätt för hur världen klarar 1,5-gradersmålet.

– Vi kan inte nå noll nettoutsläpp till 2050 utan en del kärnkraft. Det är inte politik eller ideologi – det är matematik, säger han.

Kärnkraft som förnybar energikälla väcker också motstånd. Jeff Ordrowe, en representant för miljörörelsen 350.org säger att de uppskattar att USA:s president Biden vill satsa på alternativ till fossila bränslen men att kärnkraft är en ”farlig distraktion”, något som olyckan vid kärnkraftverket i Fukushima satte ljuset på.

Radar · Utrikes

Bakslag för valvinnaren Geert Wilders

Geert Wilders, partiledare för PVV i Nederländerna.

Svårigheterna ökar för högerpopulisten och partiledaren Geert Wilders att få andra partier i Nederländerna att samarbeta.

Det tidigare styrande partiet VVD sade direkt efter valet 22 november att ett regeringssamarbete med Wilders PVV (Frihetspartiet) var otänkbart.

Det senaste bakslaget för Wilders kom när det nybildade konservativa partiet NSC på onsdagen stängde dörren för samarbete.

”I en helhet ser inte NSC någon grund för att inleda samtal med PVV om att bilda en majoritets- eller minoritetsregering”, skrev partiledare Pieter Omtzigt som förklaring till beslutet.

NSC fick 20 platser i parlamentet.

Han förklarade att PVV:s valmanifest ”innehåller åsikter som enligt vår åsikt strider mot vår konstitution, och där drar vi en klar gräns”.

Ytterhögerledaren och främlingsfientlige Wilders parti behöver 76 av de 150 stolarna i parlamentet för att kunna bilda regering. Trots mer än en fördubbling till 37 platser i parlamentet så stod hans enda hopp till en koalition.

Kvar finns bland annat landsbygdspopulistiska BBB med sju platser i parlamentet. Ytterligare partier långt ut på högerkanten skulle kunna samla ihop ytterligare nio platser – vilket inte räcker för att få majoritet.

En allians mellan socialdemokratiska PVDA och miljöpartiet GL vägrar allt samröre med Wilders.