Radar · Utrikes

Protester mot polis efter kvinnas död i häkte

Reglerna kring att bära hijab i Iran har blivit striktare de senaste åren.

Protester växer mot polis och myndigheter i Iran sedan en 22-årig kvinna avlidit efter att blivit häktad av den så kallade moralpolisen. Tårgas avfyrades mot demonstranter i nordvästra Iran, enligt lokala medier, samtidigt som grupper i Teheran offentligt ifrågasätter de styrandes maktutövning.

Den 22-åriga Mahsa Amini greps i tisdags då hennes huvudsjal, hijab, inte bars på korrekt vis enligt landets moralpolis.

Hon fördes till häkte, där hon enligt polis föll i koma. Hon förklarades död på fredagen.

Hävdar hjärtattack

Polis hävdar att Amini drabbades av en hjärtattack. Men president Ebrahim Raisi ber inrikesminister Ahmad Vahid att ”brådskande och noggrant utreda orsaken till händelsen”.
Amini, som var på besök hos sin familj i Teheran, begravdes på lördagen i hennes hemstad Saghez omkring 46 mil från huvudstaden.

”Efter begravningen så lämnade några människor platsen och började skandera krav på att en omfattande och noggrann utredning måste genomföras”, skriver den iranska nyhetsbyrån Fars. De protesterande ska ha samlats framför guvernörens kontor, där säkerhetsstyrkor avfyrade tårgas, enligt nyhetsbyrån.

Ifrågasättandet av ingripandet växer i styrka, även om polis hävdar att det inte förekommit ”någon fysisk kontakt” mellan polis och Amini.

Videoupptagningar som myndigheter offentliggjort visar hur den gripna kvinnan reser sig från en stol och sedan faller ihop. Polis hävdar att det rör sig om en hjärtattack, medan granskande grupper säger att Amini inte haft några hjärtproblem.

Vittnen säger också att de sett polis agera våldsamt mot Amini och ytterligare personer i gruppen som greps av moralpolis.

Skärpt sjaltvång

Lagen om att bära hijab är obligatoriskt sedan revolutionen 1979 och granskningen av påbudet har skärpts sedan en grupp kvinnor valde att börja trotsa sjaltvånget 2017.

Ayatolla Ali Khamenei uppges vara för en något mildare attityd gentemot dem som inte bär hijab perfekt. Khamenei valde att visa upp sig och vinka till studenter vid en religiös sammankomst på lördagen för att avvisa rykten om att han är sjuk.

Hans mer moderata hållning om hijab ifrågasätts av mer hårdföra grupper som motsätter sig en lindring av påbudet och av de hårda tag som den så kallade moralpolisen nyttjar.