Startsida - Nyheter

Radar · Integritet

Zuckerberg stäms – för personligt ansvar i stort dataintrång

Statsåklagaren i District of Columbia stämmer Facebooks grundare Mark Zuckerberg för att ha möjliggjort en stor dataintrångsskandal där över 80 miljoner Facebook-användares uppgifter samlades in utan tillstånd.

Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg stäms för personligt ansvar i den så kallade Cambridge Analytica-skandalen, där 87 miljoner användares personuppgifter samlades in utan tillåtelse. Uppgifterna påstås ha använts för att manipulera det amerikanska presidentvalet 2016.

Under måndagen lämnade statsåklagaren Karl Racine i District of Columbia in en civilrättslig stämningsansökan mot Meta platforms grundare och vd Mark Zuckerberg, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Enligt åklagaren har Zuckerberg personligt ansvar i dataintrångsskandalen 2016, då företaget Cambride Analytica utan tillstånd samlade in uppgifter från 87 miljoner Facebook-användare. Något som enligt påståenden senare ska ha använts för att påverka det amerikanska presidentvalet 2016.

Facebook har som företag bötfällts för sin inblandning i skandalen. Men åklagaren Karl Racine menar att Mark Zuckerberg medvetet blundat för de potentiella farorna med att dela användardata och att han var direkt delaktig i viktiga företagsbeslut som slutligen ledde till dataintrånget. Han bör därför ställas till svars personligen.

Starkare bevisning 

Racine har tidigare försökt lägga till Zuckerberg som svarande i det pågående fallet han driver mot Facebook om företagets inblandning i skandalen. Domaren avslog då hans begäran med hänvisning till att det gått för lång tid. Åklagaren menar dock att han nu har betydligt starkare bevisning, bland annat tusentals dokument, som styrker Zuckerbergs personliga ansvar i de beslutsprocesser som möjliggjorde skandalen.

Meta platforms äger utöver Facebook bland annat Instagram, Messenger, Whatsapp och VR-plattformen Horizon.

Nätjättar som Meta, Google, Amazon och Apple har under senare år blivit föremål för stämningar, bland annat för olovlig insamling av data, teknikintrång och missbruk av marknadsdominans.

Läs mer:

Så övervakas du digitalt

Facebook bötfälls för datainsamling – igen

Domstol i Kalifornien granskar Facebook efter skandal

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV