Radar · Integritet

Domstol i Kalifornien granskar Facebook efter skandal

Sökning efter politiska annonser på Facebook den 31 oktober 2019.

Den amerikanska delstaten Kalifornien kräver svar från Facebook om företagets utlämnande av användardata till bolag som Cambridge Analytica som sedan använts i politiska syften.

Kravet på att överlämna de interna dokumenten kommer från Kaliforniens justitieminister Xavier Becerra som har vänt sig till domstol. Beskedet kom på onsdagen efter en 18 månad lång utredning.

– Om Facebook uppfyllt våra legitima utredningsbegäranden hade vi inte behövt att göra detta tillkännagivande i dag, kommenterar Xavier Becerra.

Enligt justitieministern ska Facebook bland annat ha underlåtit att besvara frågor och inge mejl mellan bolagets grundare och vd Mark Zuckerberg och den operativa chefen Sheryl Sandberg.

Utredningar om Facebooks integritetspraxis sattes igång efter skandalen då det externa analysföretaget skrapade tiotals miljoner Facebookanvändare på uppgifter för att genom valrelaterad kampanj övertyga osäkra väljare att rösta på Donald Trump i presidentvalet.

Facebook stoppade efter datainsamlingen deras konton på Facebook.

Delstatsåklagaren ska undersöka om företaget vilseledde användare eller bröt mot delstatens lagar.

Facebook har ännu inte kommenterat utredningen.

Internetjätten utreds sedan tidigare i 47 av USA:s delstater och i New York och Nebraska har utredningarna utvidgats till att omfatta konkurrensfrågor, risk för stöld av användardata och manipulering av annonspriser.

Facebook betalade i somras fem miljarder dollar till de federala myndigheterna i USA för brott mot privatskyddet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV