Radar · Mänskliga rättigheter

Rekordmånga fängslade journalister under 2022

Brittiska frilansjournalisten Dom Phillips (tv) och aktivisten Bruno Pereira mördades i juni i år för att ha arbetat på en bok om skogsskövling och illegal gruvdrift i Amazonas.

533 journalister – fler än någonsin – hålls fängslade runtom i världen, enligt Reportrar utan gränsers senaste rapport. Antalet fängslade kvinnliga journalister har också nått en rekordnivå, enligt rapporten, liksom antalet dödade journalister på de amerikanska kontinenterna.

Reportrar utan gränsers sammanställning över det gångna året (fram till den 1 december) är en dyster läsning. Aldrig tidigare har så många journalister fängslats i världen. 533 har organisationen kunnat räkna ut efter att ha granskat omständigheter och information som pekar på att personerna blivit fängslade på grund av sitt journalistiska arbete. Aldrig förr har heller så många kvinnliga journalister varit fängslade: 78 stycken, eller 15 procent.

Landet som står för flest fängslanden är Kina, med 110 fängslade. Iran har seglat upp på en vanhedrande andraplats, en månad efter att de omfattande protesterna i landet tog fart. 47 fängslade journalister har Reportrar utan gränser räknat till, däribland Nilufar Hamedi och Elahe Mohammadi, som var bland de första med att uppmärksamma Mahsa Jina Aminis död.

– Diktatoriska och auktoritära regimer fyller sina fängelser snabbare än någonsin genom att fängsla journalister. Detta nya rekord i antalet fängslade journalister bekräftar det trängande och brådskande behovet av att stå emot dessa skrupelfria regeringar och att utöka vår aktiva solidaritet till alla dem som förkroppsligar idealet om journalistisk frihet, oberoende och pluralism, säger Reportrar utan gränsers generalsekreterare Christophe Deloire i en kommentar till rapporten.

Fler dödade journalister

Även antalet dödade journalister har under 2022 ökat jämfört med 2021, efter ett par år med relativt låga siffror. Fram till den 1 december i år dödades 57 journalister runtom i världen. Ökningen berodde dels på kriget i Ukraina, som skördade åtta journalisters liv under de första sex månaderna.

Men det dödligaste landet för journalister är Mexiko, med totalt elva dödade. Landets statistik, tillsammans med sex dödade i Haiti och tre i Brasilien bidrog till att de båda amerikanska kontinenterna blev den dödligaste regionen för journalister.

En av de journalister vars berättelse Reportrar utan gränser lyfter i sin rapport var den brittiska frilansjournalisten Dom Phillips, som specialiserat sig på miljöfrågor och bland annat skrivit om boskapsuppfödning, sojaodling och gruvdrift i skyddade områden i Amazonas för en rad internationella tidningar. Den 5 juni i år rapporterades han försvunnen tillsammans med aktivisten Bruno Pereira. De båda hade åkt till en avlägsen del av delstaten Amazonas i Brasilien för att jobba på en kommande bok om urfolksgrupper som kämpar mot avskogning, illegal gruvdrift och tjuvjakt.

Först tio dagar efteråt kom ett erkännande från en misstänkt som uppgav sig ha begravt de båda männen. Det som var kvar av kropparna kunde därefter hittas av polisen.

Såväl Reportrar utan gränser i Latinamerika som Dom Philips familj riktade stark kritik mot den långsamma hanteringen av fallet och uttalanden som dåvarande president Jair Bolsonaro gjort.

Bland annat ska Bolsonaro ha sagt att ”Den här engelsmannen var ogillad i regionen, eftersom han skrev många artiklar mot illegala guldgruvarbetare, miljöfrågor (…) Många människor tyckte inte om honom i den mycket isolerade regionen. Han borde ha vidtagit mycket mer försiktighetsåtgärder.”

”De ansträngningar som regeringen gjort för att hitta Dom och Bruno har varit extremt långsamma och totalt otillräckliga, och president Bolsonaros försök att smutskasta offren är oacceptabla och måste upphöra”, sade Emmanuel Colombié, chef för Reportrar utan gränser, Latinamerika.

Läs mer:

Brasiliens val är framförallt en strid om mark 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV