Radar · Politik

Liberalerna inte längre välkomna i EU:s liberala grupp

Renew Europes gruppledare, Stéphane Séjourné.

Den liberala gruppen i EU-parlamentet, Renew Europe Grop, kommer inte längre att bjuda in ledningen för de svenska liberalerna i Europaparlamentet. Det meddelade gruppen på Twitter under fredagskvällen.

”Gruppledaren kommer inte längre att bjuda in – åtminstone inte för tillfället – ledarna för Liberalerna till Renew Europe-aktiviteter” står det i tweeten där man också uppger att beslutet fattats efter diskussioner mellan gruppen och en av de ingående partigrupperna, ALDE, Alliansen liberaler och demokrater för Europa, som är det tredje största partiet i Europaparlamentet.

ALDE företräder klassiska liberala idéer som individens frihet, demokrati, rättsstatens principer och mänskliga rättigheter, tolerans och solidaritet. Man säger sig även vilja bygga ett ”fritt, rättvist och öppet samhälle” genom ett starkt europeiskt samarbete.

Tweeten från Renew Europe Group som kungör att Liberalerna inte längre är välkomna i arbetet, åtminstone inte "för tillfället"
Tweeten från Renew Europe Group som kungör att Liberalerna inte längre är välkomna i arbetet, åtminstone inte "för tillfället".

Renew Europe-gruppen samlar Europavänliga parlamentsledamöter från den politiska mitten och huvudmålet är att bygga upp och bevara ”ett fritt, rättvist och öppet samhälle med en grönare och mer konkurrenskraftig ekonomi”. Man är tydligt emot populism och högerextremism. Förutom Liberalerna är också svenska Centerpartiet en del av Renew Europe Group.

Vid en presskonferens i Strasbourg i tisdags sade Renew Europes gruppledare Stéphane Séjourné, att han var bekymrad över ”den svenska situationen” och det faktum att Liberalerna skrivit under ett avtal som gör det möjligt att regera med stöd av extremhögern. Han berättade då också att ”den svenska situationen” och Liberalernas framtid i Renew Europe Group skulle diskuteras under veckan.

Liberalerna har för närvarande en representant i Europaparlamentet, Karin Karlsbro.

Läs även: EU-liberaler sänder delegation för att undersöka ”den svenska situationen”

Uppdaterad 2022-10-22  12.50

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV