Radar · Inrikes

Engelska skolan får avslag

Internationella Engelska skolan stöter på patrull hos Skolinspektionen.

Hårdare bedömning från Skolinspektionen har resulterat i att Internationella Engelska skolan fått avslag på fyra ansökningar om nya skolor. 

Friskolekedjan Internationella Engelska skolan (IES) har ansökt om att få starta nya skolor i Göteborg, Norrtälje, Huddinge och Upplands Bro. Nu får samtliga ansökningar nej av Skolinspektionen, uppger Dagens nyheter.

Orsaken är att skolan inte sonderat intresset för de tilltänkta skolorna i tillräckligt stor utsträckning. Skolinspektionen har tidigare gått med på att IES inte gör så kallade elevprognoser, men nu skärper man kraven.

– Det kan ha varit en glidning som vi behöver strama upp, säger Liselotte Fredzell, utredare vid tillståndsenheten på Skolinspektionen, till DN.

I Norrtälje har bygget av en ny skola redan satt igång. Det rör sig dock om ett villkorat hyresavtal och ”plan b” är enligt kommunalrådet Robert Beronius (L) att kommunen köper byggnaden och startar en kommunal skola på platsen.

Internationella Engelska skolan har varit föremål för omfattande kritik, bland annat för att konkurrera ut kommunala skolor och för strikta kläd- och uppförandekoder för framför allt flickor.

Läs mer: 

Fi anmäler Engelska skolan till Skolinspektionen

Kommuner fjäskar för friskolejätten