Radar · Integritet

Fi anmäler Engelska skolan till Skolinspektionen: ”Måttstockar från 50-talet”

Feministiskt initiativs gruppledare i Stockholms stad, Lisa Palm, anmäler Engelska skolan i Täby efter avslöjanden om mätningar av elevernas kjollängder.

Internationella engelska skolan i Täby anmäls till Skolinspektionen av Feministiskt initiativs gruppledare i Stockholm. Detta efter avslöjanden om regler rörande elevers och framför allt flickors klädsel.

Lisa Palm, gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholms stad, anmälde i dag Internationella Engelska Skolan till skolinspektionen. Anmälan kommer efter rapporter om att IES i Täby använder sig av ett så kallat ”armtest” för att mäta barns kjollängd. Barn som bryter mot reglerna tvingas sedan sätta på sig svarta extrakläder i form av leggings som skolan tillhandahåller, uppger Aftonbladet.

– Vi kan inte ha måttstockar från 50-talet i våra skolor. Det är oacceptabelt att elever utsatts den här typen av kontroll. Därför anmäler jag dem till skolinspektionen, säger Lisa Palm i ett pressmeddelande, och tillägger på Twitter:

”På vilka grunder skulle en kort kjol göra undervisningen svårare att ta till sig?”

"Ingen har protesterat"

I ett mejl till Aftonbladet, som även Expressen återger, uttalar sig skolans rektor, Alastair Wither:

– Vi har en tumregel som säger att om eleven står med armarna hängande rakt ner och med knuten näve, så ska kjolen inte vara kortare än nederkanten på näven. Är kjolen kortare så ber vi eleven ta på ett par leggings. Vi har svarta leggings som eleverna får behålla. Jag har inte varit med om att någon elev har protesterat, och det är inte heller någon förälder som har kontaktat oss och protesterat. 

I morgon tar Stockholms stads kommunstyrelse beslut om att sälja en skolfastighet till koncernen.

– Skattepengar får inte gå till systematisk kontroll av flickors kroppar, säger Lisa Palm.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV