Radar · Migration

Efter massakern i Melilla: 33 migranter ställs inför rätta

Den 1 juli protesterade människor i flera olika städer i Spanien mot det övervåld som den spanska och marockanska polisen gjort sig skyldiga till i Melilla den 24 juni, och som resulterade i 23 till 37 dödsfall.

Den 24 juni försökte 2000 migranter ta sig in i den spanska enklaven Melilla, som ligger insprängd i Marocko. Enligt spanska människorättsorganisationer dog minst 37 personer då polis tog till våld. Nu döms 33 migranter till elva månaders fängelse av en domstol i staden Nador.

Natten den 24 juni försökte omkring 2000 migranter ta sig in i den spanska enklaven Melilla. 37 personer dog, enligt Caminando Fronteras och flera andra spanska människorättsorganisationer som är närvarande i regionen. Den officiella siffran som cirkulerat är dock 23 döda. Tillsammans med enklaven Ceuta, som också ligger insprängd i Marocko vid den nordafrikanska kusten, är dessa båda enklaver de enda landgränserna som EU har mot Afrika. I årtionden har migranter och flyktingar därför försökt ta sig in här för att arbeta eller söka asyl. Liksom vid många andra gränser har man byggt höga stängsel för att hindra människor från att komma.

Nu döms 33 migranter som greps efter tumultet som uppstod i juni till elva månaders fängelse av en domstol i Nador i Marocko. Deras brott är enligt domstolen att de tagit sig in i Marocko på olaglig väg. De anklagas också för civil olydnad och och våld mot tjänsteman, skriver InfoMigrants. Den marockanska människorättsorganisationen Association Marocaine des Droits Humains – Section Nador (AMDH Nador) skriver i ett uttalande efter domen:

”En mycket hård dom mot asylsökande människor som bara ville söka internationellt skydd och undkomma krig, fattigdom och instabilitet. Vi hoppas att denna hårda dom kommer att överklagas.”

I nuläget är det inte säkert om en högre instans kommer att pröva fallet eller inte, något som AMDH kräver att de ska.

Beskrivs som massaker 

Händelsen den 24 juni har i media och bland aktivister fått öknamnet ”massakern i Melilla” (Melilla massacre). 37 människor miste livet när de försökte ta sig in på spanskt territorium. Minst 133 personer lyckades med det de föresatt sig: att komma in i Melilla från Marocko. Både FN och den Afrikanska unionen har fördömt övervåld från både spanska och marockanska poliser och säkerhetspersonal. De marockanska myndigheterna slår ifrån sig kritiken och menar istället att dödsfallen ska ha inträffat när man försökte klättra över staketet. Den spanska premiärministern berömde efter incidenten de spanska styrkornas insats, något bland annat Euronews tidigare har rapporterat om.

Syre rapporterade i maj om att gränserna in till Ceuta och Melilla gradvis började öppnas igen efter två års pandemi. Men de öppnades inte för alla utan för en noga utvald skara. Det hade till exempel aldrig tidigare varit så svårt att få arbetstillstånd för att resa in. Barbara, som arbetar för den spanska frivilligorganisationen No name kitchen, menade när hon pratade med Syre att de nya reglerna inte var anpassade utifrån hur verkligheten ser ut. Hon varnade för att frustration och fattigdom skulle fortsätta att växa på den marockanska sidan gränsen när det blivit allt svårare att ta sig in i enklaverna. Senast i fjol försökte tusental människor klättra över gränsen, den gången till Ceuta.

– Människor kommer alltid hitta sätt att migrera på. Migration är ett globalt fenomen som det inte går att stoppa, sa Barbara till Syre i maj, och fortsatte:

– Frustrationen och fattigdomen kommer att fortsätta växa. Kanske kommer vi att se en upprepning på det som hände förra året: massor med människor som försöker hoppa över staket för att kunna söka asyl på EU-territorium.

Föga visste hon då att hennes ord skulle bli verklighet redan en månad senare.

Läs mer:

Gränsen mellan Spanien och Marocko öppnar – men är svårare än någonsin att passera

Ceuta: ”Oacceptabelt att kränka den spanska gränsen genom att utnyttja minderåriga

Migranter stormade gräns till Spanien