Radar · Miljö

Trots protester: Ja till byggplaner i Ryssbergen

Över 100 personer hade samlats under tisdagen för att protestera mot Nacka kommuns beslut att gå vidare med exploateringsplanerna för Ryssbergen.

Planerna på att exploatera urskogsområdet Ryssbergen i Nacka går nu vidare. I måndags tog kommunfullmäktige beslut om att godkänna detaljplanen, samtidigt som ett hundratal demonstranter hade samlats utanför kommunhuset för att protestera.

Nätverket Rädda Ryssbergen, som består av privatpersoner och naturföreningar, har länge protesterat mot planerna på att exploatera delar av skogen i Ryssbergen och bygga bostäder och verksamheter såsom en bensinmack. I förra veckan tog de till civil olydnad och stötte på sabotage.

Men protesterna har inte räckt för att ändra kommunfullmäktiges syn på saken. I går klubbades detaljplanen igenom, med 110 demonstranter som protesterade utanför kommunhuset.

Men beslutet innebär inte slutet för protesterna. Snarare kommer gruppen fortsätta informera alla de kan om beslutet, ”ett beslut som kommer att påverka generationer mitt i ekologiskt nödläge och en pågående valrörelse”, skriver de i ett pressmeddelande.

– Igår började vi. Vi smulade sönder de argument som Nackas majoritet och socialdemokrater haft i den vansinniga och sorgliga färden att bebygga Ryssbergen. Nu har vi samlat än mer kraft och är än mer övertygande om vårt ställningstagande: gör hela Ryssbergen till naturreservat, säger Annika Drougge, medgrundare till nätverket Rädda Ryssbergen, i pressmeddelandet.

Läs mer: 

Aktion för att rädda Ryssbergen saboterades

Fakta: Ryssbergen

Ryssbergen är Stockholms närmaste urskog bara 5 km från Sergels torg.
Här planerar Nacka kommun att bygga bostäder och olika verksamheter, i samband med att tunnelbanan ska byggas ut mot Nacka.
Nätverket Rädda Ryssbergen bildades 2015 och har sedan dess genomfört en rad aktiviteter för att påverka opinionen i frågan.
Källa: Rädda Ryssbergen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV