Radar · Mänskliga rättigheter

Lars Gårdfeldt: ”Nu kan jag viga heteropar i Stockholm och Västerås”

Prästen och hbtqi+-aktivisten Lars Gårdfeldt gläds åt beskedet om att biskoparna i Västerås och Stockholm nu har gått ut med att de inte viger präster som kommer att vägra viga samkönade par.

Prästen Lars Gårdfeldt har tidigare meddelat att han inte kommer att viga heteropar, i protest mot att Svenska kyrkan tillåter präster att vägra viga samkönade par. Men efter att Syre har undersökt hur samtliga svenska biskopar ställer sig i frågan har han fattat ett nytt beslut.
– Wow, det här var årets bästa julklapp. Nu kan jag viga heteropar i Stockholms och Västerås stift också.

För drygt ett år sedan meddelade Lars Gårdfeldt att han inte kommer att viga heterosexuella par, i protest mot att alla präster, även nyvigda, har rätt att diskriminera homopar. Men i november bestämde han sig för att börja viga heteropar igen – i Karlstad stift.

Beslutet grundades på att Sören Dalevi, biskop i Karlstad stift, nyligen hade berättat att han gör det tydligt för nya präster att i Karlstad ”viger vi homosexuella par”. 

Nu har Syre frågat samtliga biskopar i Sverige hur de ställer sig till prästvigningar av personer som inte vill viga samkönade par – och Lars Gårdfeldt kallar två av biskoparnas svar för ”årets julklapp”.

Måste vara anställningsbar

Andreas Holmberg, biskop i Stockholm stift, gör ett tydligt ställningstagande i frågan.

”Jag skulle inte viga den till präst som står fast vid att hen inte skulle viga samkönade par. Detta eftersom hen i praktiken skulle få mycket svårt att få en prästtjänst i Stockholms stift. Som biskop behöver jag ta ansvar för anställningsbarheten för de som vigs till präster”, skriver han till Syre.

Mikael Mogren, biskop i Västerås stift svarar att:

”När det gäller mig själv och antagningen av präster är det verkligen ovanligt att någon söker sig till mig och Västerås stift som inte vill viga samkönade. Det är ett ämne vi diskuterar i antagningen med varje kandidat.”

”De är som de tre vise männen”

På följdfrågan om huruvida han skulle prästviga en person som efter diskussion står fast vid att hen inte kommer att viga samkönade par svarar Mikael Mogren att:

”Svaret är nej. Jag viger inte.”

– Wow. Det var årets bästa julklapp. Karlstad, Västerås och Stockholm är som de tre vise männen, som kommer med guld, myrra och rökelse. Nu kan jag viga heteropar i Stockholms och Västerås stift också. Sen var det synd att han (Andreas Holmberg, reds.anm) blev tvungen att använda argumentet om anställningsbarhet, säger Gårdfeldt, när han får höra om biskoparnas ställningstagande.

Läs mer:

Beslut: Präster får fortsatt rätt att vägra viga samkönade par