Radar · Politik

Dom: Diskriminering att 16-åringar inte får rösta

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern är för en sänkning av rösträttsåldern till 16 år.

Rösträttsåldern i Nya Zeeland bör sänkas till 16 år enligt en ny dom.
– Om regeringen inte sänker rösträttsåldern så bryter de medvetet mot våra mänskliga rättigheter, säger initiativtagare Caeden Tipler.

I Nya Zeeland har organisationen Make it 16 stämt staten för att de anser att en rösträttsåldern på 18 år är åldersdiskriminering.  Åldersgränsen skulle bryta mot lagen som ger invånare rätt till frihet från åldersdiskriminering från att de fyller 16 år.

Make it 16 anser att det inte går att rättfärdiga att 16- och 17-åringar i Nya Zeeland får jobba heltid, köra bil, betala skatt, samtycka till medicinska ingrepp, lämna skolan, äga vapenlicens – men inte rösta.

”Vi påverkas lika mycket av de beslut som vår regering fattar som människor över 18 och vi kommer att ärva de framtida effekterna av dessa beslut” skriver Make it 16 på sin hemsida.

De anser vidare att klimatförändringarna utgör ett existentiellt hot mot unga människor och framtida generationer, och att Nya Zeeland har den värsta psykiska hälsokrisen för ungdomar i OECD.

”Som framtidens röster förtjänar vi att säga vårt”, skriver de.

Vann i Högsta domstolen

2019 stämde de staten, men i slutet av 2020 fick de ett negativt beslut av dåvarande justitieministern.

De överklagade till Högsta domstolen, och nu har de fått rätt. Det är diskriminerande att inte låta 16- och 17-åringar rösta.

– Detta är historia. Idag har Nya Zeelands högsta domstol bekräftat att det är ett brott mot våra mänskliga rättigheter att stoppa unga människor från att rösta. Att hindra mig och andra 16- och 17-åringar från att rösta är ett omotiverat brott mot vår rätt att vara fria från åldersdiskriminering, säger Caeden Tipler från Make it 16 i ett pressmeddelande.

– Regeringen och riksdagen kan inte bortse från ett så tydligt juridiskt och moraliskt budskap. De måste låta oss rösta.

Domen i sin helhet finns att läsa här.

Premiärministern är positiv

Det här är andra gången som Högsta domstolen i Nya Zeeland har fattat beslut vad gäller rösträt. Förra gången gällde det fångars rätt att rösta, och det fick parlamentet att ändra lagen.

Nu kräver Make it 16 att regeringen och parlamentet sänker rösträttsåldern.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern säger att hon står bakom en ändring och att lagstiftningen nu ska ses över så att den kan anpassas till att rösträttsåldern sänks till 16 år. Men om det går igenom är en fråga för  parlamentet. För att en ändring ska bli verklighet måste 75 procent av parlamentet rösta för det.

– Jag stöder personligen en sänkning av rösträttsåldern, men det är inte bara en fråga för mig eller ens regeringen, säger Jacinda Ardern till RNZ.

På frågan om hon skulle lita på sina beslut från när hon var 16, säger hon att gränsen måste dras någonstans.

– Jag gick med i partiet när jag var 17, så varför inte?

Frågan kan också avgöras genom en folkomröstning, men det vill inte Make It 16.

Läs mer:

Unga kräver sänkt rösträtt för att stärka demokratin

Många unga vill vara med och stämma staten