Radar · Politik

Trygghetspension införs för sjuka äldre

På tisdagen sade riksdagen ja till regeringens förslag om att införa en så kallad trygghetspension för sjuka äldre.

Sjuka personer med få år kvar till pensionen ska nu lättare kunna få sjukersättning, så kallad trygghetspension. Det beslutade riksdagen på tisdagen.

Syre har tidigare berättat om regeringens förslag om att införa en så kallad trygghetspension för äldre personer, som lämnades över till riksdagen i april. Trygghetspensionen ska göra det lättare för personer med max fem år kvar till pensionen att få sjukersättning. Bakgrunden är att det nuvarande systemet inte gör skillnad mellan äldre och yngre personer som söker sjukersättning. Alla ska matchas efter alla jobb på arbetsmarknaden, även om det inte finns några lämpliga jobb att söka.

Det har gjort att många äldre personer istället har fått ta ut en tidigare pension, vilket sänker den totala pensionsinkomsten. Trygghetspensionen innebär bland annat att arbetsförmågan hos äldre personer nu ska bedömas i förhållande till jobb som är ”normalt förekommande på arbetsmarknaden och som den försäkrade har erfarenhet av eller annat lämpligt arbete som är tillgängligt för honom eller henne”, istället för alla jobb på arbetsmarknaden.

M och L emot

I socialförsäkringsutskottet har Moderaterna och Liberalerna lämnat in motioner, där de begär att riksdagen ska avslå propositionen. Det, då de menar att förslaget leder till ”en sjukförsäkring som präglas av passivitet och som riskerar att medföra att allt för många lämnar arbetslivet i förtid”. Vänsterpartiet har också lämnat in en motion där de föreslår att åldersgränsen för trygghetspensionen ska fastställas till 60, istället för att höjas i takt med att medellivslängden och pensionsåldern höjs. I motionen skriver Vänsterpartiet även att de anser att den försäkrades arbetsförmåga ska prövas efter det ordinarie arbetet istället för regeringens förslag om att den försäkrade ska prövas efter arbeten som hen har haft erfarenhet av under de senaste 15 åren. 

Efter en omröstning på tisdagseftermiddagen beslutade riskdagen att avslå motionerna och säga ja till regeringens proposition. Lagändringarna träder i kraft 1 september 2022.

Läs mer om trygghetspensionen:

Regeringen går vidare med trygghetspension för äldre: ”En klassfråga”