Radar · Miljö

Ny rapport: Så många biljoner går till naturförstörelse

Jordbruket är en av de största mottagarna av subventioner som orsakar naturförstörelse, enligt en ny rapport.

Med den ena handen försöker världen sätta allt till rätta, rädda arter och stabilisera klimatet. Med den andra exploatera värdefulla ekosystem och finansiera oljeutvinning. Nu har en rapport beräknat hur mycket vi lägger på att förstöra vår värld.

– Naturen minskar alarmerande fort och vi har aldrig levt på en planet med så lite biodiversitet. Åtminstone 1,8 biljoner dollar går till att förstöra naturen, till att förändra vårt klimat och skapa enorma risker för samma företag som tar emot subventionerna, säger Christiana Figueras, tidigare generaldirektör för FN:s klimatkonvention UNFCCC i ett uttalande i samband med rapportsläppet.

Hon är medlem i den icke-vinstdrivande organisationen, B-team, som tillsammans med organisationen Business for nature, ligger bakom rapporten, som författats av två forskare. Bland sektorerna som bär störst ansvar för naturförstörelsen hör skogsindustrin, fiskeindustrin, jordbrukssektorn, transportsektorn och oljeindustrin, där den senare är den klart största boven – men också största mottagaren av subventioner.

Enligt rapporten tar oljeindustrin varje år emot 640 miljarder dollar som bidrar till klimatförändringarna, sättningar i mark samt luft- och vattenföroreningar.

"Måste omdirigeras"

En annan av våra gunstlingar är jordbruket, där vi varje år pumpar in 520 miljarder dollar i subventioner till metoder som enligt rapporten leder till utarmade jordar, erosion, förorenat vatten, avskogning, utsläpp av växthusgaser och förlust av biologisk mångfald. Samtidigt varnar rapportförfattarna för att den totala summan av skadliga subventioner ligger i underkant. Det då subventioner till stenbrytning inte kunnat inkluderas, vilket bedrivs i fem av världens sex mest artrika biomer.

Rapporten kan ses som ett inspel inför de internationella förhandlingar som ska påbörjas nästa månad i Geneve, inom ramen för Konventionen om biologisk mångfald (cbd). Förhandlingarna ska bereda vägen för ett möte i Kunming i Kina senare i år, då ”ett Parisavtal för den biologiska mångfalden” kan slutas. Lösningen enligt rapportförfattarna, är inte bara att upphöra med subventionerna, utan också lösgöra 711 miljarder dollar för att stoppa naturförlusten till 2030.

– Skadliga subventioner måste omdirigeras till att skydda klimatet och naturen, istället för att finansiera vår egen utrotning, säger Christiana Figueras.

Läs mer: Parisavtal för naturen försenas: ”En lång väg att gå”