Avrättningarna och protesterna i Iran fortsätter, och många världen över visar sitt stöd för folket. På Medborgarplatsen i Stockholm står Katayoun Keshavarzi för att prata med alla som vill veta mer om vad som händer i landet, och reda ut en del missförstånd.
Vägen till politisk handling kan gå genom civilsamhällets och medborgarnas röster. Så resonerade tolken och förläggaren Katayoun Keshavarzi, som sedan några dagar står på Medborgarplatsen i Stockholm tillsammans med andra exiliranier för att informera svenskarna om avrättningarna i Iran.
– Vi har pratat med politikerna utan att få gehör, vi har inte fått regeringen att göra någonting åt det. Och då tänkte jag att det är bäst att prata med civilsamhället, få dem att förstå vad vi går igenom och vad som händer i Iran, ha en dialog och kunna påverka dem så att de sätter press på regeringen i stället, till exempel genom att kontakta ledamöter för det parti de röstar på.
Vad tycker ni att regeringen ska göra?
– Vi tycker att de först och främst ska sluta med stora avtal med Iran. Sedan vill vi att de ska kalla upp ambassadören och terrorstämpla revolutionsgardet.
Korrupt revolutionsgarde
Just revolutionsgardet är föremål för en del missuppfattningar.
– Jag har märkt att svenskarna inte vet så mycket om revolutionsgardet. De tror att vi pratar om landets militär, att det är armén, fast det är två olika saker. Vi har en armé, men revolutionsgardet är en verkligt korrupt organisation som i stor utsträckning äger och styr ekonomin och förtrycker folket, så de som är på gatorna och dödar folket, de får betalt av revolutionsgardet. Det är jätteviktigt att förmedla till svenskarna, säger Katayoun Keshavarzi.
En annan viktig sak är att bli medveten om de påverkanskampanjer som regimen ägnar sig åt.
– De som på något sätt äger narrativet när det gäller Iran försöker förminska vad som pågår. De säger att nej, men det är inte så allvarligt det de pratar om, eller att de där människorna som går ut på gatorna, de är bara huliganer, de förstör banker, det finns två sidor i den här frågan. Samtidigt ordinerar de reformer, så jag förstår att någon som inte är insatt i Iran-frågan tänker ja, men det här låter vettigt, reformer låter bra, varför revolution? Men det är ett helt annat sammanhang och det är det som vi försöker säga till folk.
Livsberättelser på årets längsta natt
Aktionen pågår till och med i morgon torsdag. Hittills har uppslutningen varit lite upp och ner, säger Katayoun Keshavarzi.
– Vissa dagar har det bara varit iranier, vissa dagar så har svenskar kommit till oss och frågat vad som pågår, skänkt pengar och gett oss stöd.
I dag den 21 december blir det ett specialevenemang klockan 18 med anledning av Yalda, som firas i bland annat Iran och Afghanistan på årets längsta natt.
– Vi tänkte ta tillfället i akt att prata inte bara om vad vi har gått igenom, inte bara om vår sorg och våra trauman, men också om vårt motstånd. Varför betalar vi ett högt pris, och vad är det som folk gör som leder till att de grips, misshandlas och avrättas? Så vi ska ha livsberättelser, vissa från Iran och vissa från exil-iranier, dikter och musik, berättar Katayoun Keshavarzi.
Läs mer:
Amnesty: Iranavrättningar väcker ”extrem oro”