Radar · Mänskliga rättigheter

Fackförbund i solidaritet med iranska frihetskämpar

Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet, talade vid dagens manifestation vid iranska ambassaden.

LO-förbunden anordnade en manifestation vid Irans ambassad, i protest mot övergreppen och i solidaritet med feminister och arbetare i Iran.

Bland alla demonstrationer och manifestationer som hålls i dag har LO-distriktet i Stockholm valt att koppla samman sin manifestation på dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor med den senaste tidens händelser i Iran. Man anordnar därför en fredlig demonstration ”i solidaritet med arbetare och fackföreningar i Iran som visar sitt stöd för den feministiska revolution som just nu pågår i landet”.

Den iranska ambassaden är belägen på Lidingö i Stockholm, och demonstranterna samlas vid den närmaste busshållplatsen som erbjuder en tillgänglig yta intill landsvägen. Högtalarna är riktade bort mot själva ambassaden vars staket skymtar. Representanter från Transport, IF Metall och Byggnads talar, och många är iklädda Byggnads neongula västar.
Fredrik Sirberg är en av dem.

Fredrik Sirberg är med Byggnads och för frihet
Fredrik Sirberg är med Byggnads och för frihet. Foto: Katarina Andersson 

– Jag är här för att stödja kampen som genomförs i Iran för frihet. För kvinnor, men också för hela fackföreningsrörelsen som också kämpar för frihet.

Zandra Michal, sektionsordförande för Kommunal Stockholms län, höll ett känslosamt tal om vikten att tala för de som inte kan.

– Vi står upp för arbetarrörelsen och vi som kan måste visa att vi står med folket, säger hon.

Zandra Michal talade vid demonstrationen
Zandra Michal talade vid demonstrationen. Foto: Katarina Andersson 

Mirja Räihä, ordförande i LO-distriktet, rundade av sammankomsten. Hon är nöjd med manifestationen.

– Jag är nöjd, med tanke på att det drogs ihop på två veckor. Det pågår ju många manifestationer, men det är viktigt att det syns att det är fackföreningsrörelsen i Stockholm som är emot de vidrigheter som sker. Arbetarna i Iran stöttar ju den feministiska revolutionen och har strejkat och demonstrerat, så det är samtidigt en solidaritetsgest med arbetarna.

Fredrik Sirberg uppskattar att de är en 100-150 personer som tagit sig hit denna grådaskiga fredag. Byggnads har hyrt en egen buss. Övriga får tålmodigt vänta på SL.