Radar · Mänskliga rättigheter

Iran utesluts från FN:s kvinnokommission

Iranska amerikaner deltar i en demonstration i centrala Los Angeles lördagen den 1 oktober 2022, i solidaritet med kvinnor i Iran.

På amerikanskt initiativ drogs Irans medlemskap i FN:s kvinnokommission in på onsdagen. Anledningen är regimens våld mot kvinnor som protesterar i landet.

FN:s ekonomiska och sociala råd med 54 medlemmar (ECOSOC) antog på onsdagen en resolution om att dra in Irans medlemskap i FN:s kvinnokommission (CSW). Uteslutningen gäller för återstoden av den fyraåriga mandatperiod som slutar 2026.

USA tog initiativet till resolutionen som antogs med 29 röster mot åtta. De länder som emotsatte sig beslutet var Bolivia, Kina, Kazakstan, Nicaragua, Nigeria, Oman, Ryssland och Zimbabwe.

I ett pressmeddelande uttrycker FN-rådet oro över den iranska regeringens metoder för att i allt högre grad undertrycka kvinnors och flickors mänskliga rättigheter, som innefattar dödligt våld mot fredliga demonstranter.

– Kommissionen kan inte göra sitt viktiga arbete om det undergrävs inifrån. Irans medlemskap smutsar just nu ned kommissionens trovärdighet, säger USA:s ambassadör Linda Thomas-Greenfield i ett uttalande.

Irans ambassadör Amir Saeid Jalil Iravani sa före omröstningen att landet kategorisk avfärdar och starkt fördömer resolutionsförslaget. Men förslaget röstades alltså igenom med stor majoritet och Iran kommer framgent inte att delta i kvinnokommissionens arbete. Landet kommer dock att kunna delta i det årliga toppmöte som anordnas av CSW varje år i mars, då detta möte är öppet för alla FN:s medlemsländer.

Läs mer:

FN kräver utredning av Irans brutala tillslag