Valmyndighetens före detta chef och Partiet Nyans överklagar valresultatet på grund av långa köer och brist på valsedlar.
Ett valresultat, eller ett resultat av en folkomröstning, kan överklagas och blir då det ett ärende för Valprövningsnämnden. Vid förra valet 2018 fick nämnden in nära 900 överklaganden jämfört med ett hundratal 2014. Av de nära 900 som kom in 2018 var flera hundra kopior av ett upprop där det hävdades valfusk som gjorde att Sverigedemokraterna fick färre mandat än de annars skulle ha fått.
Något sådant valfusk kunde aldrig bevisas. Men det blev omval i Falu kommun sedan en postsäck med förtidsröster från 145 personer tappades bort. I valet 2014 ledde en överklagan om felaktig rösträkning till ett omval till Båstads kommunfullmäktige.
En vecka kvar att överklaga
I fredags hade 35 överklaganden kommit in till Valprövningsnämnden angående årets val, och enligt Martin Abrahamsson, föredragande på Valprövningsnämnden, “uppskattningsvis tio-tolv till över helgen”.
Utöver överklaganden har det kommit ett ganska stort antal generella skrivelser.
Sista dag för att överklaga riksdagsvalet är den 27 september. Vad gäller valet till respektive kommun och region varierar det beroende på hur det går med den slutliga sammanräkningen.
– Vi har inte tagit några beslut i något ärende som rör valets utgång. Vi måste först kungöra alla överklaganden som kommit in. Om inget oförutsett inträffar kommer Valprövningsnämnden sammanträda för eventuella beslut första gången den 12 oktober, skriver Martin Abrahamsson på Valprövningsnämnden till Syre.
"Kommuner bröt mot vallagen"
En av dem som skickat in en överklagan är Per-Ola Larsson, före detta chef för den centrala valmyndigheten. I sin överklagan, som han också skickat som en insändare till Dagens Nyheter, skriver Per-Ola Larsson att många kommuner har brutit mot vallagen när långa köer bildats utanför vallokalerna, vilket kan ha påverkat valresultatet. Därför kräver han att valresultatet ska ogiltigförklaras och hela valet ska göras om.
“Många människor orkade inte vänta, utan gick därifrån utan att rösta. Orsaken var att kommunernas valnämnder inte anpassat vallokalerna till den nya lagen om placering av valsedlar i anslutning till vallokalen”, skriver Per-Ola Larsson.
Partiet Nyans överklagar valet i Göteborg
Även Partiet Nyans har beslutat sig för att överklaga, i deras fall gällande valet till kommunfullmäktige i Göteborg. Beskedet ger partiledare Mikail Yüksel på Twitter:
”Anledningen är att röstmottagarna inte placerat ut våra valsedlar och sagt till väljarna att Partiet Nyans inte ställer upp i kommunvalet. Allt detta finns dokumenterat”, skriver Mikail Yüksel på Twitter.
Flera andra partier har uppmärksammat att deras valsedlar flyttats eller gömts inne i båsen, till följd av det nya valsystemet där röstsedlarna hämtas i avskilda bås. Men inga andra partier har än så länge valt att överklaga valresultatet.
– Det har inte samma effekt på de stora som det har på ett nystartat parti. I vårt fall handlar det om att komma in eller inte komma in i fullmäktige, säger Nyans partisekreterare Rami Hussein till SVT Nyheter Väst.
Partiet Nyans fick 1,5 procent av rösterna kommunvalet i Göteborg. För att komma över spärren hade partiet behövt flera tusen röster till.
Läs mer:
Nyans störst bland småpartierna
Partiet Nyans näst största parti i Rosengård