Radar · Politik

Skogsstyrelsen och industrin misstänks för samordnad PR-kampanj

Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen.

Uppgifterna om att Skogsstyrelsen och industrin samarbetar för att påverka politiker styrks nu av en genomgång av DN.

Torsdagen 17 februari publicerade Skogsstyrelsen och Skogsindustrierna nära nog identiska debattartiklar i SvD och DN vilket Syre uppmärksammade med förfrågningar om kampanjen var samordnad mellan industri och myndighet.

Syftet med debattartiklarna var att påverka politikerna att lätta på reglerna runt artskydd vid avverkning av skog. Båda artiklarna påstod att reglerna tvingade skogsägaren att ta hänsyn till ”varenda fågel i skogen”.

När Syre kontaktade Skogsstyrelsen nekade myndigheten genom sin presskontakt Peter Jernberg att debattartiklarna var samordnade med industrin.

DN har nu fått ut mejlloggar som visar att det hölls möten mellan parterna innan publiceringen men Skogsstyrelsens menar att anteckningar från mötena inte är offentlig handling och att generaldirektörens telefon gått sönder samma dag så att kopior av skickade sms inte går att få fram.

Redan tidigare har Skogsstyrelsens generaldirektör kritiserats för sin nära anknytning till industrin och sin bakgrund som chef på Sveaskog. PR-experter som Syre talat med uppger att det är ovanligt att generaldirektörer kampanjar mot regeringen.

Statliga Skogsstyrelsen är tillsynsmyndighet och ska se till att lagar och regler följs inom skogsbruket. De har befogenhet att exempelvis utdöma vite och föreläggande för skogsägare och ska ha en oberoende ställning gentemot dem de ska utöva tillsyn.

Läs mer:

”Orimligt att skydda varenda fågel” – generaldirektör och industri med samma budskap