Radar · Miljö

Kritik mot EU:s plan – riskerar att låsa in sig i gas

Gas kommer att fortsätta finnas med ett bra tag till om EU-kommissionen får bestämma.

EU:s plan för att göra sig av med rysk gas som presenterades i onsdags, Re power EU, riskerar att låsa in Europa i mer gas-infrastruktur. Den kritiken framförs av organisationen Global witness.

Planen som ska föra EU bort från ett beroende av rysk gas och olja presenterades av EU-kommissionen under onsdagen och kallas Re power EU. Och ge EU en större egen energiproduktion vill den visserligen göra. Utbyggnad av förnybar energi ska snabbas på, med bland annat ett mål för andelen förnybar energi år 2030 som ökar från 40 procent till 45 procent. I det målet ingår bland annat en fördubbling av den installerade effekten av solceller, som ska nå upp till 600 gigawatt.

Men samtidigt ska 10 miljarder euro användas för nya investeringar i gasinfrastrukturen i Europa. Det handlar om nya gasledningar och terminaler på flera ställen i Europa för att kunna ta emot LNG, gas i flytande form, och sedan omvandla den. 

Men en satsning på mer av denna infrastruktur riskerar att låsa in Europa i ett beroende av ett ständigt dyrare energislag och göra att de uppsatta klimatmålen inte nås, skriver människorättsorganisationen Global witness. Tillsammans med den gröna tankesmedjan Ember har de räknat ut att Europas energikostnader skulle kunna öka med ytterligare 200 miljarder euro till år 2030 på grund av höga gaspriser.

"Borde inte slösa tid och pengar"

– EU:s planer på att sluta med rysk gas stämmer inte överens med vad nuet kräver. Vi borde inte slösa tid och pengar på nya rörledningar och terminaler som vi inte behöver – istället borde vi göra allt för att öka ren energi och isolering för att fasa ut gasen i Europa en gång för alla, säger Murray Worthy, kampanjledare på Global witness, i ett pressmeddelande.

Han fortsätter och säger att det är de mest utsatta personerna som riskerar att drabbas hårdast av högre elräkningar, samtidigt som det också finns en risk att Europa fortsätter att finansiera andra ”repressiva, fossildrivna regimer” runtom i världen.

Global witness menar att EU istället skulle ha satsat ännu mer på de förnybara energislagen, med en målsättning på 50 procent förnybart till år 2030, precis som miljörörelsen förespråkar. 

EU-kommissionen föreslog också i sin plan att öka målet med energieffektiviseringen, från tidigare 9 procent till 13 procent. Även här skulle man kunna ha varit mer ambitiösa och siktat på 20 procent, menar organisationen.

Läs mer: 

Ryska företag lobbade för gas i EU:s taxonomi

Så ska EU snabbare slippa rysk energi

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV