Radar · Miljö

Dystra besked i bedömning av fiskebeståndet

Arter som har det fortsatt tufft är bland andra ål, amerikansk hummer och torsk, enligt årets upplaga av Fiskguiden.

På torsdagen presenterade Världsnaturfonden sin uppdaterade version av Fiskguiden, där fisk och skaldjurs mående bedöms. Sammanställningen pekar på fortsatta problem med överfiske och bristande kontroll.

För tjugo år sedan presenterade Världsnaturfonden (WWF) sin första bedömningen av fiskebeståndet. Årets version, som släpptes på torsdagen, visar på fortsatt tufft eller till och med försämrat läge för flera arter, däribland torsk och skarpsill.

– Vi ser både mörka moln och ljus vid horisonten när det gäller hur haven och fisken mår. Överfiske och bristande kontroll är fortfarande problem både i våra närmaste hav och globalt, säger WWFs generalsekreterare Gustaf Lind.

För viltfångade fiskar baseras bedömningen på hur bestånden mår, om förvaltningen och kontrollen är effektiv och fiskets påverkan på ekosystemet (där faktorer såsom fiskeredskap och bifångster spelar in). För odlade arter bedöms även varifrån fodret kommer, hur odlingen sker och dess miljöpåverkan. Därmed tas till viss del frågan om djurvälfärd med i bedömningarna.

– Vi tittar på foder och vattenkvalitet, bland annat, vilket har betydelse för välfärden. En massa kriterier finns med, men det skulle kunna utökas mer, säger Inger Melander, ansvarig för Fiskguiden hos WWF, till tidningen Djurskyddet.

Årets guide omfattar cirka 95 arter. En av arterna som mår allt sämre är skarpsillen i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön, vars antal drastiskt minskat.

– Mängden lekmogen fisk i beståndet har minskat och fiskdödligheten på grund av fisket har ökat, säger Inger Melander.

Läs mer:

Kraftigt minskat torskfiske väntar i Östersjön

EU-förslag på nya fiskekvoter i Västerhavet