Radar · Mänskliga rättigheter

Afghanistan: Mindre gatustrider, mer förtryck

Talibanerna har i augusti suttit vid makten i Afghanistan i ett år.

Trots att det är mindre våld och stridigheter är situationen på många sätt svårare i Afghanistan nu än innan talibanerna tog över makten i fjol. Det visar en ny rapport som FN har tagit fram. Särskilt kvinnor och flickor drabbas hårt.

Den 17 augusti i fjol stod det klart att talibanrörelsen i Afghanistan definitivt hade tagit kontroll över landet. Nu närmar sig ettårsdagen för maktövertagandet med stormsteg. Och trots att situationen runt om i landet på ytan har blivit lugnare är det mycket som har blivit värre. Visserligen är det mindre strider – eftersom den part som stred mot den förra regeringen nu har kontroll – men förtrycket har ökat. Kvinnor, flickor och minoritetsgrupper är hårt drabbade.

– Det är på tiden att afghanerna ska kunna leva i fred och bygga upp sina liv efter 20 år av väpnad konflikt. Vår analys avslöjar att trots den förbättrade säkerhetssituationen sedan den 15 augusti (i fjol), berövas Afghanistans folk, i synnerhet kvinnor och flickor, fortfarande sina mänskliga rättigheter, säger Markus Potzel, FN:s särskilda representant i Afghanistan, i ett pressmeddelande om den nya rapporten.

Successivt har inskränkningar mot kvinnor införts. Talibanrörelsen sa vid tiden för maktövertagandet att de skulle vara mindre hårda än under sin förra period vid makten – som fick ett abrupt slut efter den 11 september 2001 då USA (med mandat från FN) invaderade landet. Så har det med facit i hand knappast blivit. Läget kan – liksom tidigare gällande säkerhetsläget – variera mellan olika provinser i Afghanistan. Totalt är landet uppdelat i 34 provinser, som i sin tur utgör 398 distrikt.

Fattigdomen har ökat kraftigt

FN menar att det är ett allvarligt bakslag för hela samhället – utöver de berörda individerna – att kvinnor och flickor exkluderas.

– Utbildning och kvinnors och flickors deltagande i det offentliga livet är grundläggande för alla moderna samhällen. Genom att förpassa kvinnor och flickor till hemmen går Afghanistan miste om deras betydelsefulla bidrag till samhället. Utbildning för alla är inte bara en grundläggande mänsklig rättighet, den är nyckeln till framsteg och utveckling av en nation, säger FN:s sändebud Markus Potzel.

Rapporten tar också upp att den nuvarande talibanregimen på flera sätt har brukat våld och kränkt mänskliga rättigheter, bland annat mot fångar. Man tystar också motstånd och yttrande- och mötesfriheten är allvarligt inskränkt.

59 procent av landets befolkning beräknas idag vara i behov av akut nödhjälp för att klara sig. Fattigdom och antalet undernärda barn har det senaste knappa året skjutit i taket.

Läs mer:

Talibanerna förbjuder kvinnor att resa

Stor oro efter jordbävningen: Sjukvården saknar resurser

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV