Radar · Mänskliga rättigheter

Talibanerna förbjuder kvinnor att resa 

Afghanska kvinnor i Kabul.

Talibanerna har beordrat flygbolag i Afghanistan att avvisa kvinnor om de inte eskorteras av en manlig släkting. 

Kvinnor har sedan tidigare förbjudits från att resa längre sträckor på vägarna utan manligt sällskap. Och enligt anställda på flygbolag infördes i torsdags ett nytt förbud som även hindrar kvinnor från att flyga själva. 

”Inga kvinnor får flyga inrikes eller internationellt utan en manlig släkting”, står det i en skriftlig order skickad till flygbolag som AFP tagit del av. 

Sedlighetsdepartementet hävdar att ingen sådan order har utfärdats, men flera kvinnor uppges redan ha hindrats från att gå på flyg och resebyråer bekräftar att de inte längre säljer biljetter till kvinnor som reser själva. 

Talibanerna, som tog makten i Afghanistan i augusti förra året, har hävdat att de inte längre förtrycker kvinnor så som de gjorde förra gången de styrde landet, mellan 1996 och 2001. Men flera beslut tyder på motsatsen. 

I förra veckan skulle flickor tillåtas återvända till skolbänken för första gången på månader. Men det visade sig bara gälla yngre barn. Flickor i motsvarande sjätte klass och uppåt skickades på order av talibanstyret hem igen.