Radar · Integritet

Slöjförbud i skolan ska prövas i högsta instans

Kvinnor i en demonstration mot slöjförbud i Danmark.

Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att ta upp ärendet om slöjdförbud i skolan, vilket två skånska kommuner beslutade införa för ett par år sedan.

De skånska kommunerna Skurup och Staffanstorp beslutade 2019 att förbjuda användande av olika typer av slöjor, såsom niqab och burka i de kommunala skolorna.

Sedan dess har såväl förvaltningsrätten och kammarrätten kommit fram till att besluten strider mot religionsfriheten som finns inskriven i grundlagen. Även Diskrimineringsmbudsmannen, DO, har sedan dess kommit fram till att förbudet strider mot diskrimineringslagen. I en tillsyn de gjort mot Skurups kommun kom de fram till att syftet med förbudet tycktes vara att förbjuda religiöst präglade klädesplagg.

Idag meddelade Högsta förvaltningsdomstolen, som är högsta instans, att man ger prövningstillstånd åt den överklagan som kommunerna gjort. Det domstolen kommer att ta ställning till är ”om en kommuns beslut att inte tillåta huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har till syfte att dölja elever och personal i förskola och grundskola strider mot grundläggande fri- och rättigheter”, skriver domstolen i sitt beslut.

Läs mer: 

Slöjförbud i skolan stoppas av domstol

Skurup inför slöjförbud i skolan – kan vara olagligt

Slöjförbud är patriarkalt förtryck

Efter slöjförbudet – rektor lämnar Skurup

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV