Radar · Basinkomst

Basinkomst till hemlösa unga testas i Kalifornien

Ett pilotprojekt med basinkomst som riktar sig till hemlösa gymnasieungdomar blir verklighet i Santa Clara county i Kalifornien.

Santa Clara county i Kalifornien kommer nästa år att genomföra ett pilotprogram som ska ge ekonomiskt stöd till bostadslösa gymnasister. Tillsynsrådet i länet godkände enhälligt planen tidigare i veckan, rapporterar NBC.

Utbetalningarna på 1000 dollar (cirka 10 500 kronor) i månaden kommer ske från april till augusti 2023. Utbetalningen är inte förenad med några motkrav, men är inte universell då den alltså riktar sig till en specifik grupp – hemlösa studenter som går sista året på gymnasiet. Programmet är tänkt att hjälpa dem i övergången till högre utbildning eller arbete.

Senator Dave Cortese, som försökt få igenom ett liknande projekt tidigare, säger i ett uttalande att detta gör Santa Clara till det första länet i landet som ”vägrar att låta high school-ungdomar ta studentexamen in i hemlöshet”.

Under läsåret 2020-21 fanns det ungefär 2 500 hemlösa elever i länet . Sedan tidigare har Santa Clara ett basinkomstprogram för ungdomar som lämnar fosterhem, ett program som nyligen förlängdes till 2023.

Läs mer:

Basinkomst delas ut på minst 43 platser i USA