Den 24 augusti frihetsberövades och avvisades finländska klimataktivister från Sverige på grund av planerat deltagande i en demonstration på Gotland. Nu vänder sig Amnesty Sverige och Amnesty Finland i ett öppet brev till polisen och kräver förklaring.
24-åriga finländska klimataktivisten och medicinstudenten Anders Brandt var på väg till Gotland för att vandra och tälta och även delta i den stora klimataktionen Take Concrete Action mot Cementas fabrik i Slite. Vid färjeterminalen i Stockholm greps Anders tillsammans med fem andra finländska klimataktivister och sattes i förvar, för att sedan utvisas. Anders har därefter belagts med återreseförbud till Sverige under två års tid.
Till finska Yle uppger Anders att han är omskakad efter upplevelsen och misstänker att gripandet är politiskt motiverat.
– Jag har inte begått något brott och svenska polisen säger inte heller att jag skulle ha gjort det.
– Det är helt lagligt att åka till ett grannland som är inom Schengenområdet, ett nordiskt land, för att demonstrera. Dessutom är det en mänsklig rättighet att demonstrera.
Nu riktar sig Amnesty Sverige och Amnesty Finland till Stockholmspolisen med krav på en redogörelse för vilka grunder besluten fattats på och hur riskbedömningen gjorts. Samtidigt noterar Amnesty att gripandet inte sker i ett vakuum utan i ett samhälle där demonstranter och journalister blir allt hårdare bemötta.
– Under de senaste åren har protester pågått över hela världen. Människor samlas för att protestera mot inskränkta rättigheter, för ett liv fritt från våld, för sin rätt att bli behandlade lika inför lagen och, inte minst, för klimaträttvisa. I samband med dessa protester, där människor fredligt uttryckt sin önskan om ett rättvist och bättre samhälle, har vi på Amnesty också bevittnat hur statsmakten på många håll slagit tillbaka hårt.
Amnesty menar vidare att rätten att fredligt protestera är en grundpelare i ett demokratiskt samhälle och utgör ett medel för demokratiskt engagemang.
– Amnesty International stöttar alltid fredliga aktivister, journalister och rörelser som hotar att tystas.
Läs mer: