Radar · Miljö

Miljövänliga veckan med fokus på eko-frukost

Välj ekoalternativ till frukosten, uppmanar naturskyddsföreningen till under årets miljövänliga veckan.

Hela nästa vecka och även denna helg pågår miljövänliga veckan runtom i Sverige. Veckan har arrangerats av Naturskyddsföreningen i över trettio år och syftar till att knuffa oss alla till att bli lite mer miljövänliga. Årets tema är Eko-frukost.

– Ekologiskt har en viktig roll att spela för att minska naturkrisen och öka Sveriges självförsörjningsgrad. Med fokus på ekofrukost hoppas vi att fler kommer att starta dagen ekologiskt och att livsmedelsbutiker ser över sitt utbud, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Naturskyddsföreningen har sedan 1990 anordnat miljövänliga veckan varje år under vecka 40. En vecka där det arrangeras en mängd olika aktiviteter runtom i Sverige och som syftar till att få oss att handla lite mer miljövänligt.

Enligt en Sifo-undersökning beställd av Naturskyddsföreningen tycker sex av tio svenskar att en större andel av Sveriges jordbruk bör vara ekologiskt. Samtidigt så har försäljningen av ekologiska livsmedel börjat gå ner, vilket Syre tidigare rapporterat om.

Prisskillnaden minskar

Men samtidigt så har prisskillnaden mellan ekologiskt och konventionellt odlade matvaror minskat i många fall.

– Ekojordbruket är mindre beroende av importerade insatsvaror och är därför inte lika utsatt för omvärldshändelser. Därav bidrar eko till ökad möjlighet till självförsörjning, vilket är ett viktigt skäl för att stötta ekologisk odling. Ekologisk mjölk, yoghurt, ost, bröd och frukt till frukost gör också stor skillnad för miljön och den biologiska mångfalden. Det är otroligt viktigt att vi konsumenter stöttar ekobönderna, säger Karin Lexén i pressmeddelandet.

Under veckan kommer det att finnas aktiviteter i många av de lokala kretsarna, såsom gemensam ekofrukost, besök på en ekogård eller undersökningar om de lokala handlarnas ekoutbud. För att se vad som händer i din närhet är det enklast att söka på din lokala krets. De som anmält aktiviteter är dessa:

Alvesta, Arjeplog, Bjäre, Borlänge, Borås, Danderyd, Degerforskretsen, Eksjö, Emmaboda, Emådalen, Eskilstuna, Falbygden, Falun, Flen, Gotland, Gävle, Göteborg, Hallsberg, Halmstad, Handbörds (Kalmar län, Högsbo kommun), Hjobygden, Höör, Järfälla, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Katrineholm, Kristianstad och Bromölla, Kumla, Kungälv, Köping, Landskrona, Lerum, Ludvika, Mariestad, Mark, Mora, Mölndal, Norberg, Norrköping, Nyköping, Nynäshamn, Olofström, Robertsfors, Ronneby, Sandviken,Skogsdal, Småland Öland Studiefrämjandet, Stockholm, Sundsvall, Svenljunga, Sävsjö, Söderhamn, Södra Halland, Tierp, Torsås, Tranås,Trosa, Tyresö, Uddevalla, Uppsala, Vaggeryd, Vansbro, Vara, Varberg, Vänersborg, Värnamo, Västerbergslagen, Västerås, Västra Härjedalen, Växjö, Örebro, Örnsköldsvik.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV