Radar · Miljö

Prisskillnaden mellan eko-mat och konventionell mat minskar

Priset på ekologiska varor har inte gått upp lika mycket som de konventionella.

Matpriserna har ökat kraftigt de senaste månaderna, men ekologisk mat har inte ökat lika mycket i pris. Det visar en ny rapport från Ekologiska lantbrukarna.

Havregryn, vetemjöl och smör är exempel på varor där skillnaden i pris mellan ekologiskt och konventionellt har minskat. Det enligt den senaste rapporten Svenskt ekoindex som kvartalsvis mäter försäljningen av ekologisk mat och dryck i handeln.

– Många tror nog att ekomaten är mycket dyrare, men som aktuella siffror visar så är det inte så stor skillnad mellan eko och konventionellt längre. Med bara någon krona extra kan du stötta en matproduktion som driver omställning till ett lantbruk som är bättre för miljö och hälsa, säger Ida Lind, expert på marknad och hållbarhet på Ekologiska lantbrukarna, i ett pressmeddelande.

Att skillnaden blivit mindre kan bero på flera saker, enligt Ida Lind.

– Ekobönder producerar i högre utsträckning fodret till gårdens djur själva och sprutar inte med kemiska bekämpningsmedel som stör naturen och hotar grundvattnet. De är helt enkelt lite mer självförsörjande, vilket gör att de flesta påverkas mindre av höga priser på importerat foder och konstgödsel.

Samtidigt visar rapporten att den totala försäljningen av ekomat minskade med 1,5 procent under det andra kvartalet i år om man jämför med samma period förra året.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV