Radar · Utrikes

Vänsterkandidat i Frankrike hoppar av

Under ett tal i Paris i dag meddelade Christiane Taubira att hon drar tillbaka sin kandidatur till det franska presidentvalet.

Valrörelsen hos den franska vänstern har präglats av inre slitningar och har inte kunnat enas om en gemensam kandidat. Nu minskar startfältet när Christiane Taubira i dag meddelar att hon inte längre ämnar ställa upp i presidentvalet som äger rum i april.

Vänsterkandidaten Christiane Taubira meddelade i dag att hon drar tillbaka sin kandidatur då hon inte lyckats få ihop de sponsorskap bland folkvalda som krävs för att få ställa upp i presidentvalet. Gränsen ligger vid 500 och i början av veckan hade Taubira bara nått 181, skriver Le Monde. Den 4 mars är sista dagen för att få ihop röster, från framför allt borgmästare i landets kommuner.

Christiane Taubira, som var socialminister i François Hollandes regering och bland var drivande för lagen som tillåter homosexuella att gifta sig, offentliggjorde sin kandidatur den 15 januari. Hon gick segrande ur det folkets primärval – ett initiativ lanserat 2020 av aktivister inom vänstern och de gröna med målet att enas om en kandidat – som hölls i slutet av januari och sa då att hon ville ena vänsterflanken inför valet. Utspelet föll dock inte i god jord hos övriga kandidater, som inte tog omröstningen på särskilt stort allvar.

Föråldrat system

”Denna strävan att bygga en form av samling splittrar ännu mer, jag tycker verkligen inte att det här spektaklet är seriöst”, sa då Manuel Bompard, kampanjledare för Jean-Luc Mélenchon som företräder vänsterpartiet La France insoumise.

Taubira menar svårigheterna med att finna stöd från förtroendevalda beror på att hennes kandidatur ”förargar”, inte på grund av hennes person men på grund av hennes åsikter och det faktum att hon ställde upp som oberoende kandidat utan ett parti i ryggen. Hon kritiserade också sponsringssystemet, som hon förutspår är på utdöende, enligt Le Monde.

Läs mer: 

Ytterhögerns toppnamn klara för franska valet