Radar · Utrikes

Ytterhögerns toppnamn klara för franska valet 

Marine Le Pen och Éric Zemmour gör upp om ytterhögerns väljare för att få utmana Emmanuel Macron om presidentskapet.

Det satt långt inne, men Marine Le Pen och Éric Zemmour – den radikala högerns främsta namn – får lov att ställa upp i Frankrikes presidentval. Konkurrensen om väljarna riskerar dock att bli bägges fall.

Enligt reglerna måste varje kandidat samla minst 500 formella sponsorskap bland Frankrikes tusentals folkvalda, vilket framför allt handlar om borgmästare i landets upp emot 35 000 kommuner.

Marine Le Pen, som leder nationalistpartiet Nationell samling (RN), ställde härom veckan in sina kampanjmöten för att lägga kraft på att samla in ytterligare ett par hundra röster. Enligt den senaste uppdateringen på konstitutionsrådets hemsida har hon lyckats samla 503 stycken.

Christiane Taubira på väg att hoppa av?

Den tidigare socialistministern Christiane Taubira gick vinnande ur ett ”folkets primärval” som arrangerades för att samla den splittrade vänstern, men hon har fått få sponsorer och uppges vara på väg att hoppa av.

Éric Zemmour, den radikale debattören som utmanar Le Pen om rösterna på högerflanken, har samlat fler än 600. Därtill har Nicolas Dupont-Aignan, en annan nationalist som tidigare utmanat Le Pen, kvalificerat sig.

I presidentvalets går de två kandidater som får mest stöd i den första omgången vidare till en avgörande duell. Zemmour har lockat till sig många av Le Pens väljare och bägge kandidater har omkring 15 procents stöd i de senaste mätningarna. Risken är således att ingen av dem får tillräckligt stöd för att gå vidare.

De två ytterhögerkandidaterna har för närvarande mest stöd bland president Macrons utmanare, men tätt bakom dem ligger Republikanernas Valérie Pécresse och bakom henne vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon.

Tradition väger tungt

Hittills har totalt elva kandidater kvalificerat sig.

De etablerade partiorganisationerna har fördel: Republikanernas Valérie Pécresse har fått flest sponsorer, med nästan 2 500, president Emmanuel Macron har nästan 1 800, och Socialistpartiets Anne Hidalgo har tredje flest samtidigt som hon ligger långt efter i opinionsmätningarna.

Senast på fredag behöver kandidater ha samlat 500 sponsorskap för att få kandidera i valet. Vissa sponsorer har argumenterat för att man bör stötta stora kandidater även om man inte håller med dem, för demokratins skull. Andra håller hårt på reglerna och vägrar principiellt att stötta meningsmotståndare.