Världens länder måste leverera bättre på sina klimatlöften.
– Det är vår moraliska skyldighet, säger statsminister Magdalena Andersson.
50 år efter det att FN:s första miljökonferens hölls i Stockholm samlas deltagare från upp till 150 länder för ett nytt FN-toppmöte den 2-3 juni på Älvsjömässan i Stockholm: Stockholm+50.
På grund av säkerheten kring mötet är stora delar av kollektivtrafiken inställd, och bilköerna långa. Regnet vräker ned och inne i konferenslokalen dansar barn och vuxna till Antonio Vivaldis De fyra årstiderna som ett passande inledningsnummer.
– 50 år har gått men låt mig vara tydlig, vi har inte 50 år kvar. Läget är kritiskt, säger kung Carl XVI Gustaf i sitt inledningstal.
– Mina damer och herrar. Ni har kunskapen, ni har verktygen, det är nu ni ska använda dem. Jag vädjar till er att göra det bästa av det, säger kung Carl XVI Gustaf.
Mer måste göras och det nu
Sverige och Kenya står som värdar för konferensen och statsminister Magdalena Andersson (S) och Kenyas president Uhuru Kenyatta väljs som mötesordförande.
– Vi har samlats här för att leverera på de löften vi har gett till världens befolkning och till kommande generationer, säger Magdalena Andersson i sitt inledningstal.
Sedan beskriver hon den kris som världen befinner sig i, med höjda temperaturer, extremväder, översvämningar, smältande glaciärer och skogsbränder och hav där vi “snart har mer plast än fisk”.
Mindre ord – och mer handling
Budskapet från Magdalena Andersson, och syftet med konferensen, är tydligt: världens länder lever inte upp till de åtaganden som har gjorts för miljö och klimat. Bara en liten del av de hundratals globala miljö- och utvecklingsmål som världen har enats om har uppnåtts och inget land lever upp till de åtaganden som har gjorts inom Parisavtalet.
Stockholm +50 ska leda till mindre ord, mer verkstad och öka tempot i omställningen.
– Det är inte bara en möjlighet, det är vårt moraliska skyldighet, säger Magdalena Andersson och fortsätter:
– Så vad måste göras? Vi måste alla leva upp till våra åtaganden. Vi måste börja leverera på den deklaration som vi har skrivit på, på de löften som vi har gett. Vi har redan “talked the talk”, nu är det dags att “walk the walk”. Eller som Greta Thunberg sa, “det ögonblicket när vi bestämmer oss för uppfylla något, då kan vi göra allt”.
Beslutsfattare agerar för långsamt
Magdalena Andersson återkommer till att konferensen inte är ett möte för att sätta upp nya mål, utan syftet är att arbeta för att leva upp till de löften som redan har getts. Att beslutsfattare inte har gjort tillräckligt och agerat för långsamt.
Hon sammanfattar med en travesti på ett citat från FN:s generalsekreterare António Guterres.
– Låt oss göra det här mötet till en succé och gå hem, göra mer och göra det mycket snabbare, säger Magdalena Andersson.
Läs mer:
Guterres: En perfekt storm hotar fattiga ekonomier
Ministern: ”Vi behöver öka takten”
Samlas i Stockholm för att forma framtidens miljö
Från Uruguay till Stockholm – Mariano planterar frön för förändring