Radar · Miljö

De blockerade vägen till Stockholm+50: ”Lever i en mardröm” 

På torsdagsmorgonen blockerade deltagare i kampanjen Återställ våtmarker vägen till klimatmötet Stockholm+50.

Tidigt på torsdagsmorgonen satte sig en grupp människor på vägen för att blockera trafiken till klimattoppmötet Stockholm+50. 
– Det är för att visa att vi inte kan fira, dricka champagne och säga att vi har varit duktiga. Det är inte bara ett misslyckande, man har inte ens försökt, säger Anders Bäcklund, som har rest ända från Vännäs i Västerbotten för att delta i blockaden. 

På torsdagen samlades världsledare och delegater från upp till 150 länder för att delta i toppmötet Stockholm+50. Ett syfte med mötet är att högtidlighålla att det har gått 50 år sedan FN:s första miljökonferens 1972. Vissa av deltagarna stoppades dock på väg till mötet. 

– Vi blockerade ett gäng som kom där. Motorcykelpoliserna kom som skott hela tiden. Vi fick tajma så att vi skyndade oss ut när de hade susat förbi. Men de var framme väldigt snabbt och slet bort oss, säger Anders Bäcklund, deltagare i kampanjen Återställ våtmarker. 

Regeringens jobb med klimatfrågan de senaste 50 åren är ingenting att fira, menar Anders Bäcklund. Tvärtom. 

– Det känns lite som att man lever i en mardröm. Man tänker att det inte kan vara på riktigt, men det är det. Man ser att allt blir värre och värre och så ser man samtidigt att allt verkar vara som vanligt. Till och med forskare är ute och limmar fast sig utanför banker för att ingen lyssnar på deras rapporter. Greta och hennes anhängare försöker och försöker, men vad händer? Ingenting, säger han. 

Återställ våtmarker har arrangerat vägblockader i Stockholm vid flera tillfällen under våren. Anders Bäcklund har deltagit i sex av dem. Responsen har varit blandad, säger han. 

– Några blir arga och andra ger tummen upp. Många säger att de håller med i sak men att de tror att den här metoden skaffar oss fiender, säger han och fortsätter: 

– Om någon skulle berätta för mig om en metod som är effektiv, men inte skaffar oss fiender, så skulle jag använda den. Tidigare metoder har inte fungerat. De kanske inte har skaffat oss fiender, men inte heller framgång. 

Vad gör ni om det skulle komma en ambulans eller ett räddningsfordon som måste förbi?

– Det är jätteviktigt att se till att de kommer fram. Vi har pratat med ambulanspersonal och larmcentral, för att undvika otrevliga händelser. De vi pratade med var inte så oroliga, de brukar ändå undvika de platser med rusningstrafik som vi brukar blockera. Men vi har fått släppa fram ambulanser vid två tillfällen och det har funkat.