Zoom · Politik

Regeringen KU-anmäls av S för fjärde gången

Anders Ygeman (S) och Peter Hultqvist (S) på pressträff om KU-anmälan mot statsminister Ulf Kristersson.

S KU-anmäler Ulf Kristersson – igen. Den här gången för att Sverige inte skickar artillerisystemet ”Archer” till Ukraina.

Under en gemensam pressträff på fredagen berättade de tidigare socialdemokratiska ministrarna Anders Ygeman och Peter Hultqvist att de anmäler statsminister Ulf Kristersson (M) till konstitutionsutskottet.
Orsaken är att statsministern under en frågestund i riksdagen 24 november sa att Sverige inte skickar artillerisystemet ”Archer” till Ukraina, eftersom det inte ligger högst på landets önskelista.

– Detta trots att Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba vid ett besök i Sverige 29:e augusti sa att leverans av ”Archer” till Ukraina var en huvudprioritet. Och att han efterfrågade specifikt detta vapensystem, säger Peter Hultqvist på pressträffen.

Han hänvisar även till underlag som redovisats för försvarsutskottet under sekretess. Där analyseras effekten av att sända Archer till Ukraina, till exempel hur svensk försvarsförmåga påverkas och vilka utbildningsinsatser som krävs.

Peter Hultqvist vill nu att Kristerssons uttalande faktagranskas, liksom regeringens bevekelsegrunder och beslutsprocess.

– Jag menar att Kristersson måste orka säga som det är, säger Hultqvist.

Före valet krävde Ulf Kristersson att Archersystemet skulle skickas till Ukraina. Han kallade det för ”ynkligt och svagt” att den förra S-regeringen inte gjorde det.

Hård kritik mot regeringen

Under presskonferensen kritiserar Anders Ygeman den nya regeringens första tid vid makten.

– Tre månader som tyvärr har präglats av lögner och löftessvek, mer än någonting annat, säger Anders Ygeman.

Han nämnde bland annat löftena om att bensinpriset skulle sänkas, det slopade amorteringskravet, återstartad kärnkraft och satsningarna på Försvarsmakten.

– Men det allra tydligaste löftessveket är det till Sveriges alla elkonsumenter. Att ett högkostnadsskydd skulle vara på plats senast 1 november. Men i verkligheten blir det inget högkostnadsskydd. Tidigast kan en elpriskompensation vara på plats i februari, säger Anders Ygeman.

Han konstaterar att vice statsminister Ebba Busch (KD) medger att man svikit sina vallöften, men att statsministern Ulf Kristersson verkar ha en annan bild.

– Jag citerar: Vi har hållit exakt vad vi har lovat. Jag tror inte att en enda svensk elkonsument eller bilist känner ingen sig i den bilden. Att inte stå upp för förändringen är inget annat än ynkedom, säger Anders Ygeman.

Han anser även att statsministern varit ”påtagligt frånvarande” i media och den politiska debatten.

– Det är väl lite tingens ironi att trots all löften i valrörelsen om elpriskompensation så kommer ett nytt regeringsplan till Ulf Kristersson vara på plats innan elpriskompensationen. Med det kan man undra lite hur prioriteringarna i regeringskansliet ser ut, säger Anders Ygeman.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) KU-anmäldes av Matilda Ernkrans (S) eftersom inget formellt beslut hade tagits i riksdagen om att Sverige skulle lägga ner sin röst angående EU:s budget 2023
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) KU-anmäldes av Matilda Ernkrans (S) eftersom inget formellt beslut hade tagits i riksdagen om att Sverige skulle lägga ner sin röst angående EU:s budget 2023. Foto: Maja Suslin/TT och riksdagen.

Fjärde KU-anmälan

Det här är fjärde gången som Socialdemokraterna KU-anmäler regeringen på en dryg månad, och andra gången för Ulf Kristersson.

Så sent som för tre dagar sedan anmälde socialdemokraterna finansminister Elisabeth Svantesson (M) efter det att regeringen den 22 november i EU:s ministerråd att tillsammans med Ungern valde att avstå från att delta i beslutet om EU:s budget för 2023.

”Beslutet att avstå har inte varit föremål för samråd i Sveriges riksdag varken i finansutskottet eller i riksdagens EU-nämnd”, hävdar Matilda Ernkrans (S) i sin KU-anmälan.

Svantesson avfärdar kritiken.

– Regeringen har både överlagt i finansutskottet och samrått i EU-nämnden om den årliga budgeten. Så jag är förvånad över det som Socialdemokraterna påstår, säger hon till TT.

Den 18 november anmälde Fredrik Olovsson (S) Ulf Kristersson till KU efter det att han och S-ledaren Magdalena Andersson debatterat kärnkraft i riksdagen. Andersson sa att klimatmålen ser ut att missas med den nya regeringens politik och Kristersson svarade.

– Det parti som anklagar andra partier för att svika klimatmålen är det parti som i total hållningslöshet lade ned svensk fungerande kärnkraft, sa han.

Fredrik Olovsson hänvisar till att kärnkraftverken stängdes på grund av affärsmässiga beslut, inte på grund av S-ledda regeringar. Han påminner också om att Moderaterna stod bakom energiöverenskommelsen 2016.

Olovsson anser att det borde vara självklart att ett statsråds uttalanden ska vara korrekta.

Den 21 oktober anmäldes skolministern Lotta Edholm (L) till KU av S-ledamoten Åsa Westlund efter att ha ifrågasatts för sitt aktieinnehav och styrelseuppdrag i en friskolekoncern.

När tidigare S-ministern Lena Hallengren medverkade i Ekots lördagsintervju, i slutet av oktober, lovade hon att hennes parti skulle vara mer återhållsamma när det gäller anmälningar till KU.

På frågan om två anmälningar på mindre än en vecka är ”restriktivt” svarar Hultqvist:

– Jag kan bara konstatera att Ulf Kristersson sagt det han har sagt, och det jag har redogjort för här tycker jag är en bra grund för en KU-anmälan.

Läs mer:

Statsministern KU-anmäls för vaccinationsbevis