Radar · Politik

Statsministern KU-anmäls för vaccinationsbevis

Det är med en tydlig opinionsvind i ryggen som statsminister Magdalena Andersson (S) deltar i dagens partiledardebatt i riksdagen.

Sverigedemokraterna KU-anmäler Magdalena Andersson (S) för att ha infört coronarestriktioner. ”Vaccinationsbevis lades fram som krav trots att smittan spreds mellan vaccinerade”, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– Lika viktigt som det är att fatta beslut om stränga åtgärder när nöden kräver, lika viktigt är det att avstå när vågskålen tippar tillbaka, säger Åkesson under årets första partiledardebatt i riksdagen.

SD begär därför att Konstitutionsutskottet granskar bland annat kraven som införts på vaccinationsbevis under förra året.

– Besluten fattades samtidigt som omfattande infektionsgenombrott ägt rum med hög smittspridning även mellan fullvaccinerade. Någon vetenskaplig grund som talar för att åtgärden skulle ha effekt presenterades aldrig.

– Granskning behöver nu ske om den modell för vaccinationsbevis som regeringen valt verkligen kunnat betraktas som nödvändig, säger Jimmie Åkesson.

SD vill också att KU granskar om en övergångsregering kunde fatta beslut av så ingripande karaktär.

Debatten hålls samma dag som nya restriktioner mot covid börjar gälla. Statsminister Magdalena Andersson varnar för utvecklingen och uppmanar alla att vaccinera sig.

– Regeringen inför inte nya restriktioner lättvindigt. Men i det här läget måste smittspridningen ner, säger statsministern.

Trots det fortsätter riksdagen som vanligt. Den tidigare begränsningen av antalet ledamöter till 55 har upphävts och nu nöjer sig riksdagen med att uppmana till munskydd i kammaren, max 50 på åhörarläktaren och slopad salladsbuffé i matsalen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV