Radar · Politik

Hon sa nej efter brott mot mänskliga rättigheter

Europaparlamentariker Abir Al-Sahlani (C) röstade nej till att medborgare från Qatar skulle få resa viseringsfritt in i EU, bland annat på grund av hur illa landet behandlat gästarbetare inför fotbolls-VM.

Abir Al-Sahlani (C) var den enda svensk som röstade nej till att medborgare från Qatar och Kuwait skulle få resa in i EU utan visum.
–Titta på alla hemskheter som har uppdagats under fotbolls-VM! Alla gästarbetare som dött. Det går inte, säger Abir Al-Sahlani.

Europaparlamentet röstade på torsdagen om kommissionens förslag om att medborgare från bland annat Qatar och Kuwait skulle få resa in i EU i 90 dagar utan visum.

I gengäld skulle EU få köpa naturgas, gas som skulle ersätta den ryska.

Centerpartisten Abir Al-Sahlani var den enda av de svenska Europaparlamentarikerna som röstade nej.

– I förhandlingarna tryckte jag konsekvent på att vi måste få till skrivelser som tar upp de stora problemen med inskränkningar av friheter och rättigheter för medborgare i Kuwait och Qatar, framförallt kvinnor och HBTQI-personer. Men också alla de tusentals gästarbetare som mist livet i bygget av Qatars fotbollsarenor inför VM, säger Abir Al-Sahlani i ett uttalande till Syre.

– Till en början lät det som att de här länderna kanske skulle lyssna på oss genom avtalet, men när Kuwait för ett par veckor sedan avrättade sju personer – medan vi höll på att förhandla akten – fick jag nog.
Jag kunde inte rösta för det här, fortsätter hon.

Andra svenskar röstade för

Abir Al-Sahlani berättar att huvudförhandlaren föreslog att Kuwait skulle plockas ut för att omvärderas av kommissionen om de fortfarande kunde få viseringsfrihet.

– Trots detta så kunde jag inte rösta för det eftersom Qatar fortfarande skulle få det. Titta på alla hemskheter som har uppdagats under fotbolls-VM! Alla gästarbetare som dött. Det går inte, säger Abir Al-Sahlani.

Europaparlamentarikerna Sara Skyttedal (KD) och Tomas Tobé (M) deltog inte i omröstningen.

Evin Incir (S) och Alice Bah Kuhnke (MP) röstade båda ja.

Syre har sökt de två för en kommentar.

Läs mer:

Fortsatt bråk om migrationen när Sverige tar över ordförandeskapet

Svenska EU-parlamentariker gav avskogningslag nobben

Så vill EU-parlamentet skapa lagliga vägar för arbetskraftsmigranter

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV