Ett gäng lärare tog idag ledigt från klassrummet och sökte istället upp politiker för att undervisa dem om klimatkrisen, i en manifestation utanför Miljödepartementet i Stockholm.
Lärarna kommer tillresta från olika delar av landet och är aktiva i en särskild del av miljörörelsen Extinction rebellion, som är mitt uppe i aktionsveckan Uppror för livet.
– Vi ska försöka undervisa politikerna om klimatfrågan, de verkar inte ta problemen på allvar, säger Annelie Ängdervik från Floda utanför Göteborg.
Lärarna har förenklat den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC så att den ska bli lättare att förstå för alla, även politiker.
Ingen politiker dyker upp under manifestationen, det visar sig att de flesta inte arbetar på plats på fredagar.
Kan verkligen manifestationer göra någon skillnad i vårt samhälle?
– Det är det lilla hoppet vi har. Droppen som urholkar stenen. Klimatet är viktigt för många medborgare men det speglas inte i politiken och medier.
Men frågan är om det är kunskapsbrist som är problemet. Enligt nyligen genomförda undersökningar är kunskapen och medvetenheten om klimatfrågan hög i Sverige och andra länder.
– Det är svårt att undervisa om klimatfrågan för eleverna. Det är så dystert om man inte gör någonting, säger Urban Stoltz, lärare från Skellefteå som åkt ned till Stockholm för att tillsammans med sin fru delta i aktionen.
Men kanske bidrar ni också med det dystra. Med namnet Extinction rebellion?
– Ja, så är det, vi står inför en massutrotning. Det är ett systemfel i ekonomin. Jag tror inte att en namnändring löser det. Men visst, jag tror att folk måste uppleva att de vinner något på att ställa om för att det ska bli av.
Men kan politiker verkligen rädda klimatet? Är inte deras makt begränsad?
– Man vinner inga val på att lova en omställning verkar det som de tänker. Folk vill inte ha det. Jag vet inte om det är så.
Människan har ändrat sina beteenden många gånger förr vid stora omställningar, kan det bli så den här gången också?
– Folk upplever att det hotar ens livsstil. Nu behöver vi ledarskap. Vi måste tro på det demokratiska systemet, säger Urban Stoltz.
Läs mer:
Aktivister höll presskonferens hos Folkhälsomyndigheten