Radar · Migration

Utvisningshotad kvar i förvar 

Migrationsdomstolen vid Förvaltningsrätten i Stockholm beslutade om att utvisa en 24-årig man till Egypten, ett beslut som väcker starka protester.

En 24-årig man skulle i förmiddags ha utvisats till Egypten. Nätverket Nu är det nog! menar att beslutet om utvisningen är fattat på oklara grunder, och har försökt häva beslutet. Men beslutet verkställdes inte och mannen är kvar i förvar. 

Syre berättade i går om 24-årige Karem* som ska utvisas till Egypten. Han har varit i Sverige i sju år, utbildat sig till svetsare och lärt sig svenska. Han omfattas av gymnasielagen, men då migrationsdomstolen drog ut på tiden med att kalla till förhandling hann Karem avsluta sina studier och domstolen beslutade om utvisning. Karem är homosexuell och i hemlandet väntar fängelsestraff, och han har dessutom mottagit dödshot från sin familj. Domstolen menade dock i sin bedömning att Karems berättelse inte var tillräckligt trovärdig. 

Utvisningen skulle verkställas i förmiddags, enligt nätverket Nu är det nog!, som har försökt få beslutet upphävt. De hörde senast från Karem klockan 10.34 i dag, planet hade avgångstid 11.40 men flyttades fram till 11.55. Man trodde ett tag att mannen blivit kvar i förvaret, och att han inte svarade för att han behövde sova, men när man framåt kvällen fortfarande inte hört något så infann sig istället farhågan att han ändå blivit gripen och ivägskickad med planet.

– Det är en jättejobbig sits nu, vi är väldigt oroliga. Vid en utvisning tar gränspolisen över ärendet och ansvaret försvinner från Migrationsverket. Polisen tar rutinmässigt deras mobiler, alla myndigheter är stängda och vi får inte tag i någon. Och nu är det helg. Vi har kontakter med människorättsorganisationer som i sin tur har kontakt med aktivister i Egypten, men vi kan inte sätta dem i kontakt med varandra. Det är en förfärlig situation, att en person som redan är traumatiserad inte får möjlighet att rapportera vad som händer, säger EvaMärta Granqvist, medgrundare av nätverket Nu är det nog!. 

Senare på kvällen får man dock beskedet att ingen kom för att hämta mannen och att han är kvar i förvaret. Det är oklart varför beslutet inte verkställdes. 

Ger inte upp

EvaMärta Granqvist och de andra i nätverket har jobbat länge med många ensamkommande som har fallit utanför systemet på vad de menar är rättsosäkra grunder.

– De här ärendena som handlar om de här ytterst utsatta grupperna, som homosexuella och konvertiter, avslås på oklara grunder av Migrationsverket. Deras inställning är nedslående, för den utgår många gånger inte från den asylsökande. Att fatta sådana här avgörande beslut om människors liv och död ska inte handla om att leta efter minsta brist i den asylsökandes berättelser för att kunna tvångsutvisa dem. Ur min synvinkel handlar det om att hitta möjligheter för personen att få skydd.

De engagerade i nätverket ger dock inte upp, och en namninsamling har under de senaste dagarna samlat nästan 800 underskrifter. 

– Vi kommer fortsätta jobba för bättre rättssäkerhet och en human svensk migrationspolitik. I det här fallet tänker vi vända oss till FN och Europadomstolen så att Sverige får ögonen på sig internationellt. Vi kommer också omgående att göra en anmäla till både JO och JK med anledning av den försenade handläggningen av ärendet, säger EvaMärta Granqvist.

*Karem är ett fingerat namn.

Syre har sökt handläggare och chef på migrationsdomstolen. 

Artikeln har uppdaterats. 

Läs mer: 

Karem ska utvisas på grund av långsam handläggning