Radar · Migration

Karem ska utvisas – på grund av långsam handläggning

Efter sju månader i förvar beräknas 24-årige Karim tvångsutvisas på fredag.

24-åriga Karem har bott i Sverige i sju år och har uppfyllt alla kriterier i gymnasielagen. Men på grund av långsam handläggning från Migrationsdomstolen faller han nu mellan stolarna och ska utvisas till Egypten imorgon fredag. Häv beslutet, kräver nätverket Nu är det nog!, som också startat en namninsamling.

I sju månader har 24-åriga Karem* suttit i Migrationsverkets förvar i Ljungbyhed i väntan på tvångsutvisning till Egypten. På fredag kan den bli av.

Han kom hit som 17-åring och i Egypten väntar släktingar som tagit avstånd från honom och till och med dödshotat honom på grund av hans homosexualitet. Dessutom väntar ett 15-årigt fängelsestraff på grund av ”brott mot islam” enligt dokument som nätverket Nu är det nog! har tagit del av.

– Jag sökte skydd i Sverige för jag visste att det är det bästa landet, som följer mänskliga rättigheter och har säkerhet och frihet, berättar Karem per mobil inifrån förvaret, i ett pressmeddelande från Nu är det nog!.

Karem uppfyllde alla kriterier för att omfattas av gymnasielagen, men det har inte räckt för att kunna stanna i Sverige.

”Flyktskälen avslogs med vanliga standardfraser från både Migrationsverket och migrationsdomstolen”, skriver EvaMärta Granqvist, medgrundare till Nu är det nog!, i en digital namninsamling som just nu pågår.

Möte en vecka efter avslutade studier

Karems berättelse var ’vag och detaljfattig’, angavs som anledning till avslaget.

Att få uppehållstillstånd via gymnasielagen avslogs också av migrationsdomstolen. Anledningen: sedan en vecka tillbaka hade han inte några pågående studier.

Men detta berodde inte på Karem, utan på att handläggningen av hans ansökan om uppehållstillstånd dröjde. Han skickade in ansökan i tid, och i enlighet med kraven påbörjade han studier på gymnasienivå hösten 2018, för att bli svetsare. Men först efter ett och ett halvt år, i januari 2020, var det dags för muntlig förhandling i migrationsdomstolen i Stockholm – mindre än en vecka efter avslutade gymnasiestudier.

"Stadigt utför" med asylrätten

I namninsamlingen poängterar Nu är det nog! vikten av att rättssäkerheten i de svenska asylprocesserna upprätthålls. ”Enskilda ärenden som handlar om människors liv och död ska inte avgöras av långsamma handläggningstider”, skriver de.

De aktiva i nätverket, som sedan 2018 arbetar för en human svensk migrationspolitik och kräver permanenta uppehållstillstånd för alla Sveriges ensamkommande ungdomar oavsett nationalitet, är oroliga för att fler nu råkar ut för liknande saker.

– Vi ser med oro på hur det till exempel fattas nya utvisningsbeslut till Afghanistan, trots att utvisningarna inte kan verkställas. Det finns ju ingen fungerande mottagande stat. Vi har många ungdomar i vårt nätverk som väntar på svar från Migrationsverket. Om de får avslag kan de inte fortsätta jobba och riskerar också att hamna i utanförskap, säger Marga Sandström, medlem i nätverket och även företrädare för föreningen Världen i Värmland, i pressmeddelandet.

Karolina Schultz Danielsson i Uppsala är orolig för att situationen för skyddsbehövande ska förvärras ytterligare.

– Jag har liksom Karem litat på att Sverige är ett rättssäkert land, men efter 2015 har det gått stadigt utför inom asylrätten. Med den nya regeringen pekar allt mot att det blir etter värre. Vill vi ha det så?

*Karem är ett fingerat namn.