Radar · Politik

V: Kan sitta i regering – trots Natomotstånd

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar står fast vid sitt krav på ministerpost i regeringen .

Nooshi Dadgostar vill vara en del av en majoritetsregering och ser inga problem med partiets fortsatta motstånd mot Nato.
– Vårt uppdrag är att bedriva en politik för att Sverige måste ha en stark utrikespolitik, fortsätta vårt arbete mot kärnvapen.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar upprepar i Ekots partiledarutfrågning att hon vill se en majoritetsregering efter valet med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet och att hon kräver en ministerpost i den regeringen. Eftersom alla partiers mandat behövs tycker hon att det är ”självklart” att alla sitter i regering.

Socialdemokraterna vände under våren i frågan angående ett svensk medlemskap i försvarsalliansen Nato och en ansökan är nu inlämnad.

Vänsterpartiet är fortfarande mot svenskt medlemsskap i Nato, men Nooshi Dadgostar anser att Vänsterpartiet trots det kan sitta i en regering ledd av statsminister Magdalena Andersson.

– Det som blir vårt uppdrag är att bedriva en politik för att Sverige måste ha en stark utrikespolitik, fortsätta vårt arbete mot kärnvapen. Sen är ju frågan hur vi ska beblanda oss med andra länder, och vilken typ av hjälp vi ska ge och vilken hjälp vi kräver, säger Nooshi Dadgostar.

Ekot: Om vi tar ett konkret exempel. Du har ju sagt att du inte vill att Sverige skickar soldater i döden för exempelvis Erdogans sak. Men när Sverige gått med i Nato – ska Sverige undvika att skicka soldater i strid utomlands?

– Om det innebär att Sverige ska delta i det anfallskrig som Erdogan nu planerar i norra Syrien – då tycker jag verkligen inte det.

Ekot: Men ömsesidiga försvarsgarantier är ju själva anledningen till att Sverige söker Nato-medlemsskap. Hur ska Sverige kunna förvänta sig garantier om vi inte själva kan utställa garantier?

– Det här var ju en del av vår kritik – att vi kommer tvingas in i andras konflikter. Jag kommer fortsatt arbeta för att vi inte ska ge oss in i de länder som begår brott mot mänskliga rättigheter.

"Andersson kan lova vad hon vill"

En annan fråga Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har olika åsikter om är fastighetsskatten. Vänsterpartiet vill se en skatt för fastighetsvärden över tio miljoner, något som Magdalena Andersson har lovat att inte införa.

– Magdalena Andersson kan lova och säga precis vad hon vill, jag kommer att driva mina frågor, sedan kommer vi sätta oss ner och förhandla, säger Nooshi Dadgostar till Sveriges Radio Ekot.

Ta avstånd från viftande med PKK-flaggor

Under Almedalsveckan poserade tre av Vänsterpartiets riksdagsledamöter:  Daniel Riazat, Momodou Malcolm Jallow och Lorena Delgado Varas med de kurdiska organisationerna PKK:s, YPG:s och YPJ:s flaggor.

Nooshi Dadgostar tar avstånd från partikollegernas flaggviftande.

– Det var inte sanktionerat av mig, säger hon.

Hon säger att det inte var ”fruktbart” för att framföra sina protester. PKK är terrorstämplat av Sverige.

Subventionerade fossila bränslen

Under våren gick Vänsterpartiet med på att sänka bränsleskatten. Nooshi Dadgostar får frågan varför staten ska subventionera fossila bränslen i den här klimatkrisen.

– Vi fick väldigt stora prischocker under en kortare period. Dieselpriset var närmare 30 kronor litern. Människor fick nästan säga upp sig eller hantera sin hushållsekonomi. Det var en del i detta. Vi tror inte på prischocker, det skapar ingen omställning. Man måste under en längre period arbeta för att göra det skiftet, säger partiledare Nooshi Dadgostar och fortsätter:

– Anledning nummer två är för att vi genuint vet att reduktionsplikten, i framförallt diesel, är inte hållbar. 

Ekot: Ni gjorde upp tillsammans med partier som SD och M – som ni anklagar för att vara klimatbovar? Varför det?

– Vi har inte tagit det här med SD. Vi diskuterade med KD och M. Det är ofta vi hamnar på samma knapp. Det betyder inte att vi samarbetar, säger Nooshi Dadgostar.

Läs mer:

Myndighet om V:s elpriser: Omöjligt förslag

V kräver vinstförbud i skolan för stödja ny statsminister

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV