Radar · Miljö

Varningen: Hög avverkningstakt i Amazonas

Tillslag mot en frakt av illegalt skövlat timmer i Amazonas.

Preliminära data från Brasiliens rymdprogram INPE visar på hög avverkningstakt i Amazonas regnskog, nära förra årets rekord. Det rapporterar nyhetssajten Mongabay.

Ett område stort som Belgien har avverkats de senaste 12 månaderna (från augusti 2021 till juli 2022), enligt de nya siffror som övervakningsprogrammet INPE släppte i veckan. Men den verkliga ytan skövlad regnskog kan visa sig vara större. I november eller oktober släpper myndigheten en analys tillsammans med mer högupplösta bilder, som enligt Mongabay sedan 2007/2008 ligger snäppet högre än den preliminära data som nu offentliggjorts. Uppgifterna ses därför som en första indikation på hur hög avverkningstakten kommer att visa sig bli under 12-månadersperioden. Och siffran är illavarslande, då den endast ligger 2,3 procent lägre än den förra mätningen 2020/2021.

– Det är ännu en skrämmande siffra men inte förvånande: den avverkning utom kontroll vi ser i Amazonas är resultatet av en noggrann och väl utförd strategi av Jair Bolsonaro och hans generaler att avveckla miljöstyrningen i Brasilien, säger Marcio Asttrini, generaldirektör för den brasilianska miljöorganisationen Observatório do Clima till kanalen g1, apropå de nya siffrorna.

INPE har också kunnat se en 15-procentig ökning av skogsutarmning i Amazonas, det vill säga regnskog där exempelvis vägar eller mindre avverkningsytor degraderat skogen – något som brukar föregå fullständig avverkning, skriver Mongabay.

Avverkningstakten ökat sedan 2012

Flera studier har på senare tid släppts som pekar på en oroväckande och nära förestående utveckling för Amazonas, där de värsta utsagorna pekar på att regnskogen kan gå över i ett savannliknande tillstånd. Detta skulle leda till att stora mängder koldioxid släpptes ut i atmosfären och bli en katastrof för världens biologiska mångfald. Men det vore också förödande för alla de människor som behöver skogen för sin överlevnad. Orsakerna som pekas ut är både höga avverkningsnivåer och klimatförändringarna.

Enligt Mongabay minskade avverkningstakten markant i mitten av 2000-talet till 2012. Men har den har ökat sedan dess, och sedan Jair Bolsonaro valdes till president 2019 har den skjutit i höjden. Bolsonaro har bland annat minskat den federala miljömyndigheten IBAMA:s budget och i flera tal öppet förespråkat ökat industrijordbruk på regnskogens bekostnad. Samtidigt har flera initiativ tagits för att minska efterfrågan på produkter som bidrar till avskogningen i Amazonas, däribland i Storbritannien och EU.

Urvattnat initiativ

Det initiativ som ser ut att kunna gå längst i sin utformning är EU:s – då det inte bara riktar in sig på produkter som bidragit till avskogning genom illegal skövling, utan all skövling som skett efter den 31 december 2020.

Men flera miljöorganisationer pekar på att förordningen som nu förhandlas inom EU riskerar att vattnas ur. Det handlar bland annat om att en definition som rör skogsutarmning kraftigt begränsats i EU-rådets position inför förhandlingarna med EU-parlamentet, som ännu inte röstat om förordningen.

Bland de länder som verkat för svagare skrivningar om skogsutarmning har Sverige varit drivande. Det med hänvisning till att det skulle kunna drabba det egna skogsbruket, något Syre rapporterat om under sommaren.

Läs mer:

Vår aptit på varor skövlar regnskog – ska stoppas med nytt EU-förslag

Forskare: ”Extremt viktigt att få med utarmning av skogar”

Sverige fick gehör om kalavverkning: ”En farlig väg att gå”