Radar · Politik

V kräver plats i regering – C utesluter det

Centerpartiets Annie Lööf vägrar släppa in Vänsterpartiet i en kommande regering ledd av Magdalena Andersson (S).

Trots Nooshi Dadgostars krav på ministerpost utesluter Annie Lööf det.
– Vänsterpartiet har aldrig suttit i regering och det finns en anledning till det, säger Annie Lööf.

Under Sveriges Radio Ekot partiledarutfrågning får Centerpartiets Annie Lööf många frågor om hur en framtida regering stödd av henne skulle kunna se ut.

Samtidigt sitter Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar i grannkanalen i partiledarutfrågningen i Morgonpasset i P3 och kräver en ministerpost för att stödja en regering styrd av statsminister Magdalena Andersson (S).

– Det som gäller är att vi behöver ha en fyrpartiregering. Det är vår bedömning för att vi ska få en stabil regering. Vi hade en regering som inte kunde få igenom sina förslag, säger Nooshi Dadgostar till Morgonpasset.

Men inte om Annie Lööf får bestämma. Hon tycker inte att det är passande för Vänsterpartiet att sitta i regeringen.

– Lyssnar man på vad Magdalena Andersson säger om V i regering så tycker hon också att deras agerande till exempel när man viftade med PKK-flaggor i Almedalen är uppenbart olämpligt om man ska ingå i regering. V har aldrig suttit i regering och det finns en anledning till det – särskilt nu när vi ska ta Sverige in som fullvärdiga medlemmar i Nato och vara ordförandeland i EU. Man kan inte ha Nato-motståndare och EU-motståndare i en regering som man ska vara skyltfönster mot omvärlden och skapa majoriteter och samsyn i riksdagen, säger Annie Lööf till Sveriges Radio Ekot.

Lööf kan tänka sig att stödja Kristersson

Samtidigt påpekar hon att Magdalena Andersson är mer lämplig som statsminister än Ulf Kristersson, så länge hans parti Moderaterna tar stöd av Sverigedemokraterna.

– Vi kommer inte att släppa fram en regering beroende av SD eller medverka till en regering som V sitter i. Men vi kommer vara ett konstruktivt samarbetsparti, säger Annie Lööf.

Annie Lööf kan dock tänka sig att samarbeta med en regering där Ulf Kristersson är statsminister, men då måste han “klippa banden” med Sverigedemokraterna.

Öppnar upp för Miljöpartiet

Annie Lööf har fått intern kritik från partiet men Annie Lööf betonar att Centerpartiet inte går till val ihop med Socialdemokraterna utan som ett ”självständigt, grönt, liberalt parti”.

– Då behöver man samarbeta med fler. Vi ställer krav på nästa regering. Är det M krävs det att man bryter med SD, är det S krävs att man lägger sin politik i mitten och inte för vänsterpolitik, säger Annie Lööf i Sveriges Radio Ekot.

Hon öppnar också upp för ett samarbete medMiljöpartiet

– Vi har dörrar öppna för att samarbeta med flera partier.

En av programledarna liknar Centerpartiet och Vänsterpartiets olika försök till att bilda en regering vid ett ”chickenrace”. Men den jämförelsen slår Annie Lööf ifrån sig.

– Politik inte är ett dataspel.

Inget vinstförbud för privata skolor

Till Sveriges Radio Ekot säger Annie Lööf att det inte blir något vinstförbud för privata skolor, vilket Socialdemokraterna har som vallöfte. Hon säger att det inte finns någon majoritet för det i riksdagen, men att det däremot finns majoritet för att skärpa kösystemet och kvalitetskravet.

– Vi vill gå fram med att skärpa ägar- och ledningsprövning ytterligare för att inte ge till exempel utländska aktörer eller länder som Ryssland och Kina möjlighet att köpa våra skolor. Där behöver vi verkligen rensa upp och skapa tydlighet, säger Annie Lööf.

Ekot: Varför ska det vara möjligt att ta ut vinst? Vad tillför det?

– Det tillför dels en mångfald av aktörer för det möjliggör för till exempel aktiebolag att bedriva skolor. Det innebär också en möjlighet att kunna investera skolan och bygga nya skolor där det är brist, satsa på verksamheten, investera i den. Många fristående skolor är små, där är det ju enskilda pedagoger som har drivit sin skola och investerat sitt eget kapital. Av den anledningen är det viktigt att man kan få ut lite av det kapitalet, säger Annie Lööf.

Läs mer:

Statsvetare: En historisk situation

Mindre SD-motstånd och mer klimat när Centern startar valrörelsen