Zoom

Mer vapen till Ukraina väcker oro

Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska freds, statsminister Ulf Kristersson, försvarsminister Pål Jonson och bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell om ökat stöd till Ukraina.

Regeringen vill skicka luftvärn till Ukraina värt 3 miljarder. Svenska freds beklagar utvecklingen.
– Det är ett otroligt spänt läge i världen och då är det inte oproblematiskt att bidra till den militära upprustningen, säger Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå.

Regeringen lämnade i dag över ett förslag till riksdagen på ett nionde stödpaket till Ukraina, det största hittills.
De första åtta stöden har sammanlagt innehållit ett finansiellt stöd på 1,2 miljarder kronor som har gått till den ukrainska statskassan och varit öronmärkta för landets försvarsmakt.
Paketen har även innehållit 15 000 pansarskott, andra pansarvärnssystem, robotar, automatgevär, ammunition, understödsvapen, hjälmar, skyddsvästar och 135 000 dygnsransoner med mat. Värdet på det uppges vara omkring 2 miljarder kronor.

Det nya stödet som föreslås kallar regeringen för ett ”militärt och humanitärt vinterpaket”. Den militära delen är på sammanlagt 3 miljarder. I det ingår ett luftvärnssystem med ammunition samt ammunition till ett annat system för luftförsvar.
Ukraina har särskilt bett om just luftvärn.
Där finns också ett humanitärt paket på 720 miljoner som ska hjälpa både Ukraina och det hårt drabbade grannlandet Moldavien. Det handlar om stöd för mat, vatten och sanitet, vinterutrustning, filtar, och värmekällor.

– Vi har landat bokstavligt talat i ett vinterpaket, säger statsminister Ulf Kristersson (M) vid en pressträff som han håller tillsammans med försvarsminister Pål Jonson och bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M).

Ulf Kristersson påpekar att det är ”det i särklass största paketet” hittills till Ukraina.

– Det är ett vitalt svenskt intresse att på alla sätt hjälpa till, säger Ulf Kristersson.

Presidenten tackar för stödet

Artillerisystemet Archer är sedan länge efterfrågat av Ukraina. Även luftvärnssystemet Robot 70 har Ukraina önskat sig. Inför valet krävde både Moderaterna och Kristdemokraterna att Sverige skulle skicka artillerisystemet Archer men det ingår inte i det här paketet.

– Det sker inte den här gången. Nu sker det som vi snabbt kan bidra med och som ligger högst på Ukrainas önskelista. Det här är det bästa sättet som vi kan stödja Ukraina på just nu men vi utesluter ingenting för fortsättningen, säger Ulf Kristersson.

Redan på tisdagskvällen tackade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj Sverige för det nya försvarspaketet, utan att nämna något om innehållet.
Att det här är det nionde stödet innebär inte att det är den sista gången Sverige skickar militärt stöd till Ukraina enligt Pål Jonson.

– Tyvärr har vi inga indikationer på att Rysslands aggression mot Ukraina kommer att upphöra inom överskådlig tid, säger Pål Jonson.

Stödpaketet som riksdagen väntas godkänna redan på torsdag är det nionde sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina den 24 februari
Stödpaketet som riksdagen väntas godkänna redan på torsdag är det nionde sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina den 24 februari. Foto: Evgeniy Maloletka AP

"Världen skenar mot ett militariserat tänkande"

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, även kallat Svenska Freds, ordförande Kerstin Bergeå, reagerar på det nya militära stödet från Sverige till Ukraina.

– Det är ett otroligt spänt läge i världen och då bidrar vi till den militära upprustningen. Det försvårar en deeskalering av konflikten, säger Kerstin Bergeå.

– Det är inte oproblematiskt med det stora militariserade stöd som Sverige ger Ukraina. Vi får inte glömma att långsiktigt bygger vi inte fred på det här sättet, man tappar helt de perspektiven.

Kerstin Bergeå anser att hela världen “skenar mot ett militariserat tänkande”.

– Det är många som är frustrerade över att världen går åt ett militariserat håll och att det investeras så enorma resurser i militära lösningar när vi skulle behöva lägga dem på klimatomställning, goda relationer, diplomatiska samtal och förebygga nya konflikter, säger Kerstin Bergeå.

Blev du överraskad över att Sverige bidrar med mer vapen till Ukraina?

– Nej det var inte förvånade. Överhuvudtaget så eskalerar det militariserade sättet att tänka i Sverige. Många ser det som det enda vägen framåt. Det är inte att skapa fredliga och diplomatiska relationer och med våra grannar eller stödja demokratiska röster. Det är Nato som är vägen. Det tyder på att det finns väldigt mycket rädsla i samhället och det finns bara en enkelspårig lösning för det och det är enbart militära lösningar. Hela paradigmet verkar flyttas åt det hållet och därför är det så viktigt att det även finns andra röster som oss.

Snabbehandlas av riksdagen

Kerstin Bergeå välkomnar den humanitära delen i vinterpaketet.

– Det humanitära inslaget i paket uppgår till 720 miljoner, och det har vi självklart inga problem med. Det är bra att ge dem stöd för exempelvis filtar inför vintern och återuppbyggnad av Ukraina. Det är bredare än det militära stödet och det är bra.

Förslaget kommer nu att snabbbehandlas  i riksdagen och redan i morgon torsdag väntas riksdagen rösta om paketet som en ändring i statens budget för 2022.

Läs mer:

Partiledarna drabbar samman inför tung EU-vår

Ukraina: Hon vill sätta fast krigets brottslingar