Radar · Miljö

Regeringen dras till domstol för beslutet om Kallakgruvan

Regeringens beslut om att bevilja bearbetningskoncession för gruvan i Kallak har lett till skarp kritik från lokalbefolkningen.

I mars gav regeringen grönt ljus till bolaget Jokkmokk iron mines AB:s planer på att starta en gruva i Kallak i Jokkmokks kommun. Nu lämnar samebyn Jåhkågasska tjiellde in en ansökan om rättsprövning till Högsta förvaltningsdomstolen.

Regeringens beslut om att bevilja bearbetningskoncession för gruvan i Kallak ”strider mot nationell rätt och Sveriges internationella åtaganden”. Därför kommer samebyn Jåhkågasska tjiellde i dag att lämna in en ansökan om prövning till Högsta förvaltningsdomstolen. Det skriver samebyns advokater i ett pressmeddelande på torsdagseftermiddagen.

– Det är anmärkningsvärt att vi år 2022 i rättsstaten Sverige ska behöva se ett så politiskt beslut som bearbetningskoncessionen för Kallak 1. Rättssäkerheten vid beslut om bearbetningskoncession kan ifrågasättas eftersom det inte sker någon prövning i domstol. Det är givetvis under sådana förhållanden extra viktigt att regeringen och den minister som skriver under beslutet kan uppfattas som objektiva och beslutet som rättssäkert, säger samebyns advokat Camilla Wikland i ett uttalande.

Enligt Jåhkågasska tjielldes jurister skulle gruvetableringen leda till ”förödande konsekvenser för samebyn och den samiska kulturen i området.”

– En gruva i Gállok innebär att den traditionella samiska kunskapen, som vi äldre bär på, inte kommer föras vidare till nästa generation. Om inte det sker är den samiska kulturen snart död i vårt område, säger Rickard Länta, renskötare i Jåhkågasska tjiellde, i pressmeddelandet.

I en tidigare intervju med Syre sade Jan Darpö, professor i miljörätt, att ett beslut från Högsta förvaltningsdomstolen skulle kunna få betydelse även för andra verksamheter som vill etablera sig i samiska områden.

– Högsta förvaltningsdomstolens beslut skulle bara gälla den saken (gruvan i Kallak). Men tar domstolen det hela på allvar så gör man också principiella uttalanden som kan få väldigt stor betydelse.

Läs mer:

Ödesbeslut om Kallak väntar: ”Räcker inte att älska gruvor”

”En sorgens dag” – hård kritik mot regeringens beslut om gruva i Kallak

“Regeringen kör fullständigt över samerna”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV