Zoom

“Regeringen kör fullständigt över samerna”

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson och resten av regeringen får hård kritik för sitt beslut om Gállok, bland annat från opinionsbildaren Greta Thunberg och Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.

Regeringen får utstå hård kritik för sitt beslut om en gruva i Gállok – men även för hur det offentliggjordes. Någon läcka har inte skett, enligt näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

Regeringen meddelade i går att gruvbolaget Jokkmokk iron mines AB, som ägs av det brittiska gruvföretaget Beowulf mining, beviljas en bearbetningskoncession.

Det innebär att företaget kan gå vidare med sina planer på bryta järnmalm i Kallak – eller Gállok som det heter på lulesamiska, beläget i Jokkmokk kommun.

Motståndet har varit hårt sedan Beowulf lämnade in sin ansökan för nio år sedan. Och kritiken blev ännu hårdare när regeringens beslut presenterades av näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S).

– Vi står inför en klimat- och artkris. Vi löser inte den genom en industripolitik som tillhör 1950-talet. Det är inte rätt väg att gå, säger Isadora Wronski, chef för Greenpeace i Sverige till Syre.

Hon får medhåll av sin kollega Carl Schlyter, kampanjledare på Greenpeace:

– Karl-Petter Thorwaldsson och regeringen sätter exploatörers jakt på kortsiktig vinst före människor och natur, trots kritik från Länsstyrelsen, UNESCO, Svenska samernas riksförbund, miljörörelsen och stora delar av lokalbefolkningen, säger Carl Schlyter i ett pressmeddelande.

"Hoppas att de sover dåligt om nätterna"

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi rasar på Twitter:

“Inte bara kör regeringen fullständigt över samerna och deras rättigheter utan ignorerar också de tunga instanser som haft invändningar: FN, Länsstyrelsen, EU-kommissionen. Det är sorgligt och djupt upprörande” skriver Märta Stenevi och fortsätter:

”Hur kulturministern och miljö- och klimatministern motiverar sitt beslut är obegripligt, om man utgår från att de tar sina uppdrag på allvar. Men jag hoppas att de sover dåligt på nätterna”.

Tidigare i år var opinionsbildaren Greta Thunberg på plats i Jokkmokk för att strejka för klimatet och mot gruvan
Tidigare i år var opinionsbildaren Greta Thunberg på plats i Jokkmokk för att strejka för klimatet och mot gruvan. Foto: Carl-Johan Utsi/TT

"Regerings beslut är förödande"

Opinionsbildaren och klimataktivisten Greta Thunberg stämmer in i kritiken:

“ Sverige bekräftade idag sitt kortsiktiga, rasistiska, koloniala och naturfientliga förhållningssätt. Sverige utger sig för att vara ledande för miljö och mänskliga rättigheter, men på hemmaplan bryter man mot urbefolkningens rättigheter och fortsätter kriga mot naturen. Världen kommer att minnas detta” skriver Greta Thunberg på Twitter.

Naturskyddsföreningen säger sig vara djupt besviken över regeringens ja till gruvdrift. De anser att förutom att tillståndet skapar stora problem för rennäringen kommer gruvan för mycket lång framtid förstöra miljön i det känsliga området.

– Regeringens beslut är förödande för både rennäringen och den känsliga naturen i området. Att säga ja till en järnmalmsgruva i detta område är helt enkelt oansvarigt. Många tunga svenska och internationella instanser har pekat på de stora riskerna, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Även Amnesty beklagar att regeringen sagt ja till Beowulf minings ansökan.

– Det här beslutet är förödande inte bara för samisk kultur och samiska näringar utan också för förtroendet för den svenska staten från det samiska folkets sida, säger Johanna Westeson, jurist och sakkunnig i diskrimineringsfrågor på svenska Amnesty, i ett pressmeddelande.

– Nyligen har regeringen beslutat att tillsätta en sanningskommission som ska granska historiska och nutida övergrepp från staten gentemot urfolket samerna. Men hur ska en sådan process kunna åtnjuta förtroende om övergreppen fortsätter? Hur ska det samiska folket kunna ta viljan till att gottgöra de historiska kränkningarna på allvar om de ser en upprepning av samma koloniala mönster i dag?, säger Johanna Westeson.

"Kränker rättigheterna för det samiska folket"

“Att bygga en gruva kränker rättigheterna för det samiska folket som är bosatt i området och skulle leda till miljöförstörelse och bland annat förstöra för den naturbetesbaserade renskötseln i området genom att skära av en viktig flyttled och minska betesområden för renar”, skriver Civil rights defenders jurist Tilda Ponté i ett pressmeddelande och fortsatte:

“Civil rights defenders ser mycket oroat på det återkommande problemet med att det samiska folkets mänskliga rättigheter kränks i samband med naturresursanvändning på markområden som är centrala för att samer ska kunna behålla och utveckla sin kultur”

Kommunen välkomnar beskedet

Alla var dock inte missnöjda. Jokkmokks kommunstyrelseordförande Robert Bernhardsson (S) förväntar sig att Beowulf kommer att etablera verksamhet i kommunen för de kommande miljöprövningarna. Han välkomnar beskedet och hoppas etableringen kommer att leda till hundratals nya jobb.

– Det är allt från teknik-konsultföretag till de som jobbar med transporter och analyser. Det är en bredd av yrkeskompetens som kommer att behövas, säger Robert Bernhardsson till TT.

Han betonar att företaget också ska klara miljötillståndsprocessen.

– Men vi måste utgå från att man har den kompetensen och ekonomiska styrkan som krävs i bolaget så att man klarar det.

Läckte regeringen?

Klockan 13 i går inledde näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson sin presskonferens med en lång bakgrund om hur regeringen kommit fram till sitt beslut.

Men innan beslutet offentliggjordes hade aktien på Beowulf mining rusat upp med drygt 30 procent.

12.45, en kvart innan presskonferensen, beslutade handelsplatsen Spotlight stock market att handelsstoppa aktien, uppger TT.

Aktien fortsatte att rusa när handelstoppert hävdes 14.30 och den steg som mest med 90 procent jämfört med öppningskursen.

14.38 dämpades uppgången till  50 procent.

Sverre Linton på Aktiespararna anser att man borde utreda hur en aktie kan rusa på det här sättet
Sverre Linton på Aktiespararna anser att man borde utreda hur en aktie kan rusa på det här sättet. I första hand av Spotlights disciplinnämnd, men kanske även av Finansinspektionen eller Ekobrottsmyndigheten. Foto: Aktiespararna

Aktiespararnas chefjurist Sverre Linton anser att när en aktie rusar på det här sättet innan ett beslut blir offentligt så borde det utredas.

– Jag tycker det helt klart kan vara en god idé att titta på den här frågan och se om det har skett någon läcka eller så, säger Sverre Linton till TT.

I första hand av Spotlights disciplinnämnd, men kanske även av Finansinspektionen eller Ekobrottsmyndigheten.

Finansinspektionen kan inte uttala sig om huruvida det pågår en utredning i ärendet, men inspektör Jonas Nyberg säger till TT att myndigheten har en skyldighet att utreda ärendet om det anmäls.

Han säger att marknadsplatsen och inblandade banker är skyldiga att utreda saken, men att det inte är märkligt att handeln ökade när regeringen meddelade att de kommer att offentliggöra ett beslut.

– Att det blev en ökad handel är inga konstigheter. Att rörelsen gick upp så mycket, det är en annan fråga, säger Jonas Nyberg till TT.

"Ingen har haft förkunskap om beslutet"

Karl-Petter Thorwaldsson bedyrade vid pressträffen att kursrusningen inte kan ha berott på att information om beslutet hade läckt ut i förväg.

– Vi hade regeringssammanträde under förmiddagen. Ingen har haft förkunskap om beslutet, svarade ministern på en fråga om kursrörelsen och det påföljande handelsstoppet i Beowulf-aktien. 

Läs mer:

”En sorgens dag” – hård kritik mot regeringens beslut om gruva i Kallak

Ödesbeslut om Kallak väntar: ”Räcker inte att älska gruvor”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV