Radar · Miljö

Massaktioner i London kräver stopp för ny olja

En av flera klimatprotester som Extinction rebellion arrangerade i centrala London i veckan.

Under hela den gångna veckan har Extincion rebellion genomfört olika massaktioner i London. Budskapet: lyssna på forskningen, lägg om klimatpolitiken radikalt och stoppa alla nya olje- och gasprojekt.

Massdemonstrationer, blockerade broar över Themsen, fastklistrade rebeller i receptionen till oljejätten Shells huvudkontor och uppklistrade forskningsrapporter på väggarna till ministeriet för näringsliv, energi och industristrategi. I en hel vecka har aktivister från Extinction rebellion gett huvudbry för polis, makthavare och allmänhet i London.

Budskapet är klarare än någonsin. På forskarnas plakat under onsdagens protest stod det ”Forskningen säger: Ny olja och gas = död”.

Ekologen Aaron Thierry säger till The Guardian att han helst hade sluppit vara här, men att han känner att han måste, särskilt efter att Storbritanniens regering nyligen presenterat en ny energistrategi, som tillåter ökad exploatering av olja och gas i Nordsjön, fler nya kärnkraftverk och en utbyggnad av vindkraft till havs.

– Vetenskapen säger oss att detta tillvägagångssätt kommer att döma våra civilisationer till förstörelse. Vi kommer inte att stå bredvid och låta detta hända. Forskare har slagit larm i årtionden men har ignorerats av regeringar.

Provar nya typer av aktivism

Att tillåta ny oljeprospektering går de facto emot IPCC:s senaste rapport, som konstaterade att vi måste nå en peak i våra utsläpp senast 2025 och sedan drastiskt minska utsläppen.

– Klimatförändringarna är ett resultat av mer än ett århundrade av ohållbart nyttjande av energi och mark, ohållbara livsstilar och konsumtions- och produktionsmönster, sa Jim Skea, vice ordförande för rapporten, när den presenterades.

Extinction rebellion har under veckan provat nya sätt att göra sin röst hörd. Bland annat blockerade man alla ingångar till försäkringsbolaget Lloyd’s huvudkvarter med budskapet ”försäkra klimaträttvisa”. De lanserade även projektet 3,5, som har som mål att få 3,5 procent av befolkningen i Storbritannien engagerade i Extinction rebellion. Detta ska nås genom dörrknackning, informationsmöten, telefonsamtal. Med andra ord konversation. ”Ju fler vi är, desto svårare är vi att ignorera”, skriver nätverket på sin hemsida.

Lördagen är den avslutande dagen för den veckolånga aktionen och innehåller bland annat tal och demonstrationer vid speakers corner i Hyde park. Under morgonen genomfördes också en aktion där aktivister klättrade upp på en oljetank med budskapet ”stoppa fossil smuts”. Seglaren och olympiern Laura Baldwin var en av de som deltog.

– Jag känner desperat att vår regering måste agera mot klimatkrisen. Men den gör vad FN:s generalsekreterare Antonio Guterres säger är moralisk och ekonomisk galenskap genom att utöka utvinningen av fossila bränslen, säger hon enligt ett pressmeddelande från Extinction rebellion.