Radar · Miljö

XR inleder ny aktionsvecka: ”Göteborg tycks älska bilar mer än människor”

Bild från Extinction rebellions senaste stora aktionsvecka, Fossilupproret i Stockholm.

I morgon slår Extinction rebellion läger i Kungsparken i Göteborg för att inleda en av årets största aktionsveckor, Göteborgsupproret. 
– Förutom att Göteborg inte är i närheten av att nå de klimatmål man satt upp, är målen i sig oacceptabelt lågt satta, säker XR-aktivisten Annelie Ängdervik.

Cykeldemonstrationer, kajakpaddling med sång och musik, gatuteater och en omfattande klimatmarsch genom staden. Det är några av aktionerna som står på schemat när Extinction rebellion tar över Göteborg på torsdagsmorgonen. Den här gången vill aktivistgruppen uppmärksamma Göteborgs roll i klimatkrisen och ifrågasätta stadens självbild som hållbar.

– På sin webbplats stoltserar man till exempel med att man flera år i rad har utnämnts till världens mest hållbara resmål. Det verkar som att Göteborgs politiker är mer intresserade att samla utmärkelser än att ta ansvar för att verkligen minska utsläppen av växthusgaser. Man tror att allt är frid och fröjd bara för att det finns secondhandaffärer och veganska restauranger, trots att staden huserar merparten av Sveriges raffinaderier och tycks älska bilar mer än människor, säger aktivisten Susanna Arolin i en kommentar.

Dömda för tidigare aktioner

XR-aktivisten Caroline Andrén är en av dem som förra veckan dömdes till dagsböter efter en vägblockad i Stockholm för två år sedan. Domen är dock ingenting som stoppar henne från att fortsätta genomföra aktioner.

XR-aktivisten Caroline Andrén
XR-aktivisten Caroline Andrén. Foto: Josefine Eidrup Dahlberg

– Man är medveten om de riskerna redan när man planerar aktionerna. Det är klart att det kan vara ansträngande, så man måste ta hand om sig själv. Men domen är ingenting som avskräcker, säger hon till Syre.

Ni riktar in er på media i delar av Göteborgsupproret, vad anser ni att journalister gör för fel? 

– Det finns såklart bra klimatjournalistik, men klimatkrisen måste uppmärksammas i alla frågor som den berör och inte vara en enskild intressefråga. När det kommer artiklar om att det till exempel ”kommer att bli rekordvärme i sommar”, så borde man även ta med att det har med klimatförändringarna att göra. Vi hoppas att kunna starta en dialog med media under veckan, om medias ansvar i klimatkrisen.

Tidigare under våren genomförde ni en annan stor aktionsvecka i Stockholm, Fossilupproret. Vad har ni fått för respons efter den veckan? 

– Ett tydligt exempel är att Socialstyrelsen har bestämt sig för att lyfta klimatfrågan mer i sin kommunikation, efter aktionen med Psykologer för XR, säger Caroline Andrén och fortsätter:

– En annan typ av respons är att politiker har gått ut och sagt att de vill att vi ska bli straffade hårdare. De vill att vi ska kunna häktas direkt i samband med aktioner och hindra oss från att fortsätta rikta uppmärksamhet mot deras otillräckliga politik. De menar att det förebygger fler störningar, men det de istället ska göra om de vill förekomma våra aktioner är ju att omedelbart förbättra sin klimat- och miljöpolitik.

Läs mer:

Myndighet ändrar sig efter klimataktion

Klimataktivister döms till dagsböter – Syres chefredaktör frias

Katarina Luhr (MP) ser positivt på XR:s uppror: ”Jätteviktigt”

Upprorisk vecka går mot sitt slut