Radar · Utrikes

Misstankar mot Ryssland efter hackerattack

EU:s utrikeschef Joseph Borrell möter pressen vid ministermötet i Brest, där bland annat sanktioner mot Ryssland diskuteras.

Vilka som utförde morgonens cyberattacker mot Ukrainska regeringssajter är ännu okänt. Kommentarerna från EU:s ministrar på försvarsmötet i Brest antyder att man misstänker Ryssland, även om ingen vill säga det rätt ut.

Det är fortfarande inte klarlagt vem eller vilka som ligger bakom morgonens cyberattack mot ukrainska regeringssajter. Ministrar och toppdiplomater, som befinner sig mitt uppe i ett möte i Brest om EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik, förmedlar dock tydligt nog vilken part man håller för huvudmisstänkt – Ryssland.

– Jag skulle inte vara förvånad om så är fallet. De arbetar med att underminera Ukraina, säger Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist till TT, och tillägger att han ser attacken som en medveten handling.

Hackerattacken infiltrerade bland annat utrikesdepartementets hemsida med ett hotfullt meddelande, som enligt The Guardian innehöll följande varningar:

”Ukrainare! … All information om er har blivit offentliggjord. Var rädda och vänta er det värsta.”

Meddelandet åtföljdes av symboler där en karta över Ukraina samt dess flagga kryssats över.

Kallar till extra möte

– Naturligtvis måste vi reda ut vem som är ansvarig för attacken. Det är också något som ökar spänningarna, sa utrikesminister Ann Linde till presskåren, och betonade att det krävs en fast ton i budskapen till Ryssland.

EU:s utrikeschef Josep Borrell meddelade att man kallat in till ett extra ambassadörsmöte där det ska diskuteras hur Ukrainas motståndskraft kan höjas.

– Vi har också en snabbinsats-cyberstyrka för att hantera den här typen av attacker och kommer även att kalla in den.

Borell säger inte rakt ut vem han tror ligger bakom attacken.

– Jag kan inte peka finger mot någon för jag har inga bevis. Men man kan ju gissa.

Läs mer: 

Hackerattack mot ukrainska regeringssajter

Lavrov: Ökad risk för militär konfrontation

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV