Radar · Utrikes

Hackerattack mot ukrainska regeringssajter

En storskalig hackerattack har riktats mot en rad ukrainska regeringssajter, enligt regeringen i Kiev.

Utbildningsdepartementet skriver på sin Facebooksida att sajten ligger nere, och på ukrainska UD:s sida visades under en kort stund ett meddelande på ukrainska, ryska och polska med ett hotfullt budskap om att information om ukrainare ”gjorts offentlig”, men enligt landets säkerhetstjänst har inga personliga uppgifter läckt.

Säkerhetstjänsten har hittills inte kommenterat vem eller vilka de anser ligger bakom attacken och säger i ett uttalande att händelsen utreds och att ”digitala bevis” samlas in. ”Många av de påverkade sajterna har redan börjat fungera igen”, enligt säkerhetstjänsten.

Även den ukrainska regeringens och katastrofdepartementets sajter ligger eller har legat nere, enligt nyhetsbyrån AFP.

Befarar storinvasion

Ingen har tagit på sig attacken, men Ukraina befinner sig i storpolitikens centrum sedan Ryssland mobiliserat tiotusentals soldater vid landets gräns. Ukraina och västmakterna befarar att Ryssland förbereder en storinvasion, vilket regeringen i Moskva förnekar.

Den senaste veckan har samtal pågått mellan Ryssland och väst om en kravlista från Moskva, som i praktiken innebär att USA och Nato mer eller mindre ska dra sig tillbaka från hela den region som tidigare ingick i Sovjetunionen eller den självutropade sovjetiska inflytandesfären, och även lovar att varken Ukraina eller några andra länder tillåts ansluta sig till den västliga försvarsalliansen – krav som i väst avfärdas som fullständigt orimliga.

Ser ingen anledning samtala

I måndags träffades amerikanska och ryska representanter i Genève för bilaterala överläggningar, i onsdags fortsatte diskussionerna mellan Nato och Ryssland i Bryssel, och dagen därpå under Organisationen för säkerhet och samarbete i Europas (OSSE) permanenta råd i Wien.

Rysslands vice utrikesminister Sergej Rjabkov konstaterade efter OSSE-mötet att Moskva inte såg någon anledning att fortsätta samtalen med väst då inga framsteg nåtts.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV